Vandtårnsbakken i Næstved
Oplev unik natur og geologi midt i byen - og nyd samtidig flotte udsigter fra de højtliggende arealer, der udgør en del af Danmarks største ås, Mogenstrup ås.
Introduktion
Vandtårnsbakken ligger centralt i Næstved, og er en del af Danmarks største ås, Mogenstrup Ås, som i alt er ca. 10 km lang. Vandtårnsbakken rejser sig 20-30 meter over de omliggende gader, og er altså et markant geologisk landskabselement i byen, og er samtidig et vigtigt og spændende grønt åndehul for byens borgere.
På grund af terrænformen og den meget sandede jordbund, har åsen historisk primært fungeret som overdrev med græssende husdyr, og fremstår stadig som naturtypen overdrev. Sammenlignet med andre naturtyper er sådanne overdrev næringsfattige og meget artsrige, og dette overdrev rummer en lang række særlige blomster, græsser og svampe, og er derfor samtidig levested for spændende og sjældne insekter. Desuden lever markfirbenet her; denne art er generelt i tilbagegang, men åsen kan med den rette naturpleje være et ideelt levested for markfirbenet.
Næstved kommune, som ejer langt hovedparten af arealet, der er på i alt 18 ha., har siden 2012 målrettet udført naturpleje i området for at forbedre forholdene for både planter, insekter og markfirben og for borgerne, der bruger området – bl.a. er den fine udsigt fra bakken forbedret ved fældning af træer m.v.
Landskabet
Området er en del af Danmarks største ås, Mogenstrup Ås, som i alt er ca. 10 km lang. Vandtårnsbakken rejser sig 20-30 meter over de omliggende gader, og er altså et markant geologisk landskabselement i byen.
Med denne fredning er ca. 6 km af den oprindelige ås fredet. Ud over ”Vandtårnsbakken” er fire dele af Åsen allerede fredet: ”Fruens Plantage”, ”Fladså bakker”, ”Mogenstrup Kirkeskov” og ”Mogenstrup Ås”.
Plantelivet
På åsens overdrevsarealer findes der flere naturtypetypiske arter såsom Bakke-nellike, Mark-Bynke, Bidende Stenurt, Blåmunke og Vellugtende Gulaks
Dyrelivet
Der er også registreret en række spændende insekter såsom Blåhatjordbi og Seksplettet køllesværmer, hvilket vidner
om, at overdrevsarealerne er relativt artsrige. Den mest bemær-
kelsesværdige art på åsen er dog markfirbenet. Firbenet var tidligere udbredt over hele Europa, men arten har været i voldsom
tilbagegang, og det vurderes, at den omend beskedne bestand i Danmark, er af stor betydning for artens overlevelse. Den er derfor beskyttet af EU’s habitatdirektiv som en såkaldt ”bilag IV art”. Markfirbenet træffes på steder med bar og løs, gerne sandet, jord. Det kan være heder, klitter, overdrev eller råstofgrave.
Stedet skal have stor variation og forskellige planter. Det giver mulighed for mange insekter at solbade og for at kunne søge tilflugt for fjender. Variationen i landskabet gør det muligt for dyret hurtigt at skifte mellem varme og kølige steder og dermed regulere sin kropstemperatur. Åsen er altså, med den rette naturpleje, et ideelt levested for Markfirbenet.
Kulturhistorie
Åsen har historisk set levet en lidt tumultarisk tilværelse. Gennem tiden har området både været anvendt til landbrug, fritidsformål og aktiveringsprojekter. Den oprindelige arealanvendelse
har dog været husdyrgræsning for de lokale bønder. Den sandede jord og det stejle terræn har som udgangspunkt ikke været givet de bedste vilkår for jordbrug sammenlignet med den frodige muld, der ellers karakteriserer de sydvestsjællandske jorder.
I takt med landbrugets forbedringer og Næstveds ekspansion er toppen af åsen dog i stigende grad forsøgt opdyrket.
Vandtårnsbakken har navn efter vandtårnet, der er placeret på toppen. Tårnet er 26 meter højt og kunne, da det var i brug, forsyne borgerne med 600 m3 vand. Vandtårnet er tegnet af den
kendte lokale arkitekt J. Tidemand-Dal, og dets korrekte navn er Sjølundstårnet, som er et gammelt poetisk navn for Sjælland.
Tårnet leverer ikke vand til Næstveds borgere længere, men anvendes derimod til kulturelle arrangementer og til at nye udsigten over byen og landskabet.
Hul i Åsen: Østre Ringvej, der skærer sig gennem åsen i en
nord-sydgående retning, blev anlagt som et beskæftigelsesprojekt i slutningen af 1940’erne.
Ture og seværdigheder
Fra vejen “Bag bakkerne” er der – i begge ender af vejen – adgang til stisystemet på åsen, hvor man kan komme op til toppen af åsen med vandtårnet, og nyde naturen og de smukke udsigter
Vejbeskrivelse
GPS X:, Y:
Kør til vejen "Bag Bakkerne", hvor der kan parkeres, og hvor der fra begge ender af denne vej er adgang til stisystemet
Fredningen og dens pleje
Fredningen er fra 2021 og omfatter 18,4 ha, som for langt størstepartens vedkommende ejes af Næstved kommune, som også er plejemyndighed for området.
Næstved kommune har siden 2012 målrettet udført naturpleje i området for at forbedre forholdene for både planter, insekter og markfirben og for borgerne, der bruger området – bl.a. er den fine udsigt fra bakken forbedret ved fældning af træer m.v.
Du kan se selve fredningsdokumenterne her :
https://www2.blst.dk/nfr/08244.00.pdf
Yderligere information
DCIM100MEDIADJI_0631.JPG