
Valore Mose

Introduktion
I det smukke og idyllisk stille landbrugslandskab nordøst for Borup ligger Valore Mose frodigt tilgroet mellem grønne enge i sin fordybning ved foden af Kløvested Skov.
Mosen er et fugleeldorado med gode muligheder for at se især gæs og svømmefugle, rørhøg, fiskeørn, musvåge, ugler og lejlighedsvis havørn og rød glente. Og mange sangfugle.
Der er delvis adgang ad små markveje og fin udsigt fra landeveje højt i landskabet syd og nord for mosen.
Valore Mose er et fugleeldorado med sit tætte krat.
Foto: Bjørn Petersen
Landskabet
Mosen er samlingssted for overfladevand fra skoven og de omgivende enge og marker. Det strømmer ad Ejby Møllebæk østpå under jorden mod Farebæksholm og videre til Køge Å. I dag ligger vandfladerne så dybt i landskabet, med forholdsvis markante bakker på flere sider, at hvis det underjordiske rør stoppede, ville vandet hurtigt stige op over enge og moseflader. Det ses tydeligt på den kraftige østgående strøm i bækken.
Selve mosen er et virvar af tørvegrave med brede og smalle strimler mestendels træbevokset jord imellem, til dels med hængesæk-karakter, og i det hele taget ret varieret.
Med i fredningen er nogle åbne enge, hvor fuglene kan fouragere og raste med frit udsyn til snigende ræve. Og hvor viber kan yngle.
Den meget fine Kløvested Skov står på en skråning direkte ned til mosen og giver den vand gennem flere vandløb og fugtige partier.
Valore landsby ligger på toppen af en bakkeskrænt mod nord. Syd for mosen går landevejen oppe fra skoven ned i dalen, med udsigt over marker og enge foran mosen.
Hele egnen nordøst for Borup, omkring Kløvested og Valore, er dejligt idyllisk landlig og fredelig.
Mosen ligger i landlige omgivelser og er sine steder meget åben.
Foto: Bjørn Petersen
Plantelivet
Bortset fra vandfladerne og de omliggende enge og græsmarker er selve mosen meget tilgroet med buske og træer, som bare bliver større og større, og skygger mere og mere.
Birk og pil er dominerende på store dele, men der er mange planter. Inden fredningen i 1990’erne havde Roskilde Amt registreret over 80 plantearter, bl.a. den meget sjældne læbeblomst løgurt – og orkideen tyndakset gøgeurt .
Flere steder er der hængesæk-agtig sump, hvor birk vælter omkuld og pilekrat breder sig. Også våd elleskov er almindelig. På lidt tørrere jord kommer bl.a. ask , hassel , tjørn og slåen .
Et par steder opretholdes lidt åbne engbiotoper med jagt- og fritidshuse og fint figurbidte tjørne.
Langs mosen er dels gammel skov, dels dyrket mark, dels kultiverede enge. Engene syd for mosen græsses, men er desværre præget af, at tagrør , lyse-siv , brændenælder og mælkebøtter er i fremvækst.
Midt i mosen går Ejby Møllebæk i et gravet forløb vest-øst gennem birkesumpskov iblandet store ege og elletræer. I skyggen vokser for eksempel firblad , knoldet brunrod , solbær og forskellige mosser og bregner. Hvor lidt mere lys kommer til, kan åkander , frøbid , vand-skræppe , knop-siv , star , vejbred-skeblad , dunhammer , mjødurt , vand-mynte , kær-tidsel , sværtevæld blomstre. Nogle steder truer tagrør og pilekrat med at dække vandfladerne.
I nordøstsiden har mosen et lidt parkagtigt præg. Der er fasanopdræt, plantede hegn, nåletræer og omlagt græs.
Enkelte hegnspæle i landskabet vidner om tidligere græsningsfenner, og det er faktisk den smukke ruin af et førhen flot græsningslandskab. Det kunne genskabes både af hensyn til floraen og fordi man endnu kan ane, at det har været ganske vidunderligt smukt.
Ved de gamle træer ses en righoldig svampeflora med heksekoste, masser af birkeporesvamp , forårs-stilkporesvamp og andre vedsvampe. Også skov-rødblad, hætte-morkel og vårmusseron er set.
Her ses hvordan græssende dyr afbider de nederste grene og blade og dermed former træer og buske. Foto: Bjørn Petersen
Dyrelivet
Fuglelivet er som nævnt rigt – og nemt at komme til at opleve. Knopsvane , store gåseflokke – bl.a. canadagås – hvinand , gråstrubet lappedykker og vibe ses. Sortterne er tidligere set – også ynglende. Gøg , sivsanger , nattergal , kærsanger , løvsanger yngler. Knarand har undertiden ynglet.
Rådyrbestanden er høj, og rævene trives fint ligesom f.eks. hare , spidsmus og den ”rigtige” røde skovsnegl .
Der er dammusling i vandet og både stor og lille vandsalamander , grøn frø og butsnudet frø , foruden i hvert fald karusse , gedde , aborre , skalle og ål .
Endelig er der jo mange insekter. Ikke kun myg, men også sommerfugle som citronsommerfugl , perlemorsommerfugl og diverse guldsmede og biller m.m.
Kulturhistorie
Især tørvegravning, græsning, høslæt og jagt har givet mosen sin form. Alt sammen har tabt betydning i en ændret økonomi, og derfor forfalder landskabets særlige værdier langsomt. Endnu kan man tyde sporene af græsning og høslæt og den færdsel, det har medført. Og jorddiger, hegn og andre grænser i det førhen vigtige ressourceområde.
En del mere eller mindre forfaldne bådebroer og jagthytter ses – og en enkelt meget velholdt. Engene græsses stadig i stedet for at være pløjet om til rapsmarker, og ved lergravs-vandhullerne allernordligst har ligget et lille teglværk. En lille vej går op forbi mod landsbyen. Den har engang været vigtig.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Iflg. DN Køge går stien hele mosen rundt ( http://www.dn.dk/Default.aspx?ID=20083 ). Men stien langs moses vestlige side er for tilgroet.
Drej til venstre ad græsdækket jordvej hvor grusvejen fra Valorevej 54 svinger til højre. Sumpskov (1) levende hegn og jagthytte (2) passeres. Efter orkideeng (3) og å kan man evt. gå fri af hus ved at søge lidt nordøstpå gennem græsningslandskabsruinen (4). Fra grusvejen er fin udsigt til teglværksgrunden.
Et godt supplement til selve mosen er at cykle længere eller kortere i det omgivende landskab. Også gennem Kløvested Skov, og de andre småskove. Eller for den sags skyld vandre – fra Spanager via Stenkelstrup-fredningen (Gamle ege ved Skovbo Golf) og Dalby Skov.
Vejbeskrivelse
<p> Grusvejen til Valorevej 54 er nærmeste adgangsvej - uden ret meget P-plads. GPS-koordinater N 55° 30.175', E 12° 2.127'.</p><p> I Valore By er der måske lidt bedre p-mulighed: GPS N 55° 30.471', E 12° 1.770'. Herfra går man ned ad den gamle teglværksvej med udsigt til mosen og skoven mod nord.</p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=101717397280669084863.0004899bbbb26a7c19760&ll=55.50358,12.0293&spn=0.008507,0.01502&z=15&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=101717397280669084863.0004899bbbb26a7c19760&ll=55.50358,12.0293&spn=0.008507,0.01502&z=15&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Valore Mose </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
Mosen og en del omgivende enge og græsmarker, i alt lidt over 40 ha, fordelt på 18 ejendomme er fredet efter to møder i 1993, og endelig afgjort med lidt ændringer efter tre andre møder i 1996-97: Bl.a. 10.000 kr. i erstatning for tabt ret til at sætte ænder ud, og 10.000,- kr. pr ha på brakarealer for tabt mulighed for braklægningsstøtte. Der ændredes også lidt på fredningskortet, da noget tilsyneladende eng nok ikke var eng alligevel, men dyrkbart.
Det vigtigste for DN var, at variationen af forskellige biotoper bevaredes; også – men ikke kun – for at opfylde fuglenes behov.
Fredningen tillader fremtidig vandstandshævning og forskellige driftsformer og plejemuligheder. Men den forbyder afvanding, opdyrkning, gødskning af ugræssede arealer, genplantning og tilplantning, terrænændring og udsætning af andefugle. Ligeledes må tørvegravene ikke opfyldes, og levende hegn ikke sløjfes.
Det er en interessant krølle, at fuglenes afhængighed af fortsat græssede enge gjorde det nødvendigt at tillade gødskning og omlægning. Trods alt hellere lade engfloraen forringe end at forsvinde i krat.
Plejen lader dog noget tilbage. Resultatet er desværre, at området i dag har mistet en stor del af sin oprindelige kvalitet.
Link til fredningskendelse
Valore Mose , 1997
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Køge Kommune
Torvet 1
4600 Køge
Tlf: 56676767
Læs også
DN Køges hjemmeside har et afsnit om mosen.
Fremtidens Natur i Køge Kommune