Tversteds grønne front
Introduktion
Fredningen omfatter arealet mellem to andre fredede områder, Tversted Å mod vest og Flodbækken mod øst, der indeholder store naturværdier. Fredningen sikrer derfor en spredningskorridor mellem de to områder og ikke mindst den fortsatte dynamiske udvikling af klitlandskabet, som Danmark er forpligtigede til at bevare.
Områdets naturkvaliteter, især den værdifulde og varierede flora, er under et stigende pres af invasive arter som Rynket Rose og Bjergfyr, der breder sig visse steder på bekostning af den naturlige vegetation, og som derfor bør bekæmpes ved en systematisk og strategisk plejeindsats.
Landskabet
Danmark er i europæisk sammenhæng en klitstormagt kun overgået af Frankrig. Fra Øerne i Vadehavet til Skagens Gren ligger der således et næsten ubrudt bælte af klitter, hvor man kan se trin i den naturlige klitudvikling fra sandstrand over hvid klit til grønne og grå klitter, der nogle steder ligger et godt stykke vej fra kysten.
Tverstedområdet er geologisk set et ungt område. I slutningen af jægerstenalderen for 6-7000 år siden var området ligesom andre dele af Nordjylland dækket af havet. Imidlertid skete der i den efterfølgende tid en landhævning, som stadig pågår og som sammen med materialetransport langs kysten er årsag til dannelsen af Skagens Odde. Tversted ligger ved basis af denne verdens største odde og ca. 12 m højere, end da stenalderhavet havde sin største udbredelse.
Klitlandskabet er et dynamisk landskab, hvor vind, bølger og strøm ændrer kystlinjen, hvor vinden bestandigt flytter sandet især i klitterne tæt på kysten, indtil vegetationen langsomt men sikkert skaber mere stabile terrænforhold. Klitlandskaberne rummer unik og varieret flora og fauna, som er præget af de særlige livsbetingelser, som findes i sådanne omskiftelige, overvejende næringsfattige og tørre områder.
Kystklitter dannes af sand, der blæser op fra stranden. I Tverstedområdet er sandet særlig rigt på kalk, som stammer fra muslinger og andre dyr med kalkskaller, som bliver sønderdelt af strøm og bølger, når dyrene dør. Sandets høje indhold af kalk giver grundlag for en frodig og artsrig vegetation sammenlignet med andre klitområder, hvor sandet er næsten rent og fattigt på kalk.
Landskabet nord, øst og vest for Tversted er et fint eksempel på et sådant klitlandskab. Her er
alle typer klitter repræsenteret.
Plantelivet
I området er der fundet 260 forskellige plantearter. Foruden et bredt udsnit af landets mere almindelige vildtvoksende planter huser området en række sjældne og halvsjældne arter. Flere af dem har begrænset udbredelse i Danmark, men findes her i antal og indgår i veludviklede plantesamfund af stor oprindelighed. Nævnes kan Liden Ulvefod, Klit-Kambunke, Kantet Konval, Klokke-Ensian, Klit-Fladbælg, Nikkende Kobjælde, Klit-Natlys, Liden Soldug, Vibefedt, tre arter af Øjentrøst og Klit-Vintergrøn. Af vilde orkidéer, som alle er fredede i Danmark, findes Kødfarvet Gøgeurt, Plettet Gøgeurt og Tyndakset Gøgeurt.
Dyrelivet
I området findes Markfirben, som er fredet og beskyttet af EF’s Habitatdirektiv. Af særlig vigtighed blandt dyrelivet er forekomsten af Sortbrun Blåfugl, som kun lever mellem Tornby og Skiveren i klitter med Blodrød Storkenæb, der er larvens eneste foderplante. Sortbrun Blåfugl er vurderet som kritisk truet på den danske rødliste, og netop fredningsområdet betegnes som en nøglelokalitet for arten. Her er også fundet Gråbåndet Bredpande, som er anført som truet på rødlisten. Der er desuden fundet 7 andre rødlistede sommerfuglearter.
Kulturhistorie
Der findes kun få kulturspor i det foreslåede fredningsområde, og de knytter sig enten til den begyndende udvikling af Tversted som turistområde eller til den tyske besættelse under 2. Verdenskrig.
Turismen i Tversted begyndte omkring år 1900, hvor der blev etableret badehoteller i området
mellem byen og stranden, og hvor enkelte feriegæster fik opført egne huse.
Under 2. verdenskrig opbyggede besættelsesmagten et ”Stützpunkt Tversted”, som skulle forhindre en landgang fra søsiden og hindre fjenden i at bruge vejen til at komme videre ind i landet. Det var et omfattende anlæg, der bestod af åbne standpladser for fire 10,5 cm kanoner, en ildleder, ammunitions-, mandskabs- og sanitetsbunkere, flankeringsstillinger m.v. forbundet med løbegrave; i alt knap 60 større og mindre anlæg, hvoraf 20 ligger i fredningsområdet, mens den øvrige del ligger i byområdet.
Ture og seværdigheder
Om sommeren er Tversted en magnet for turister. Byen kan vokse til mellem 10-20.000 indbyggere, der alle tiltrækkes af standen og naturen. Det voldsomme pres gør bl.a., at det er tilladt at parkere på stranden. I det fredede område er der trampestier i klitterne, men de mange turister udgør naturligvis et slid på naturen. Det bør med jævne mellemrum overvejes, om eksisterende trampespor skal omlægges eller kanaliseres på strækninger, hvor det er nødvendigt at beskytte det værdifulde planteliv, og dette hensyn bør også tages, hvis der etableres nye trampespor.
Et besøg i de to nærliggende fredninger ved Tversted Å og ved Flodbækken bør også overvejes foruden Tversted Klitplantage. Om rådet byder på mange spændende naturoplevelser.
Vejbeskrivelse
Tversted ligger ca. 15 km øst for Hirtshals. Herfra kører du blot ned i byen eller helt ned på stranden.
Fredningen og dens pleje
Fredningen blev vedtaget i Fredningsnævnet 2021 og i Miljø- og Fødevareklagenævnet i 2023. Fredningen omfatter ca. 95 ha.
Formålet med fredningen er at bevare de åbne og varierede klitlandskaber, at sikre og forbedre områdets naturværdier, blandt andet ved naturpleje og ved at sikre og styrke områdets funktion som spredningskorridor mellem de to fredede områder øst og vest for fredningen, samt at sikre og forbedre offentlighedens ret til at færdes og opholde sig i området.
I EU-habitatdirektivet er der en opdeling af strandenes og klitternes naturtyper, og følgende af direktivets særlige naturtyper forekommer ved Tversted:
2110 Forstrand og begyndende klitdannelser
2120 Hvide klitter og vandremiler
2130 *Stabile kystklitter med urteagtig vegetation (grå klit og grønsværklit)
2140 *Kystklitter med dværgbuskvegetation (klithede)
2160 Kystklitter med havtorn
2170 Kystklitter med gråris
2190 Fugtige klitlavninger
4010 Våde dværgbusksamfund med Klokkelyng
Naturtyper i EU’s habitatdirektiv, som forekommer i fredningsområdet, * angiver naturtyper,
som EU prioriterer beskyttelsen af.
Naturpleje
De ovennævnte naturtyper har oprindelig udfyldt hele fredningsområdet, men deres omfang er desværre reduceret – og reduceres stadigvæk – ved tilgroning med invasive arter, særlig Rynket Rose og Bjergfyr. Det er et hovedformål med fredningen at modvirke denne negative udvikling.
Link til fredningskendelsen
Tversteds grønne front, 2023 (pdf)