Introduktion
Stoksbjerg er en flad, ca. 5 ha stor sandbakke, som hæver sig med stejle skrænter 10 meter over det omgivende landskab med Susåen, Porsmosen m.m. Ud over selv bakken er en zone på 100 meter rundt om bakken fredet. Det er primært en landskabsfredning, der skal sikre bakkens fremtoning i landskabet, men byder også på en storslået udsigt over ubebyggede enge og moseområder oppe fra bakken – bl.a. til Gødstrup Engsø og Holmegårds Mose.
Landskabet
Stoksbjerg består af smeltevandssand, der i slutfasen af den sidste istid er aflejret i en issø. Modsat de fleste af den slags bakker er aflejringen ikke efterfølgende blevet ændret og forskubbet af nye isfremstød. Geologisk betegnes Stoksbjerg som en ”uforstyrret” kamebakke.
Plantelivet
Da fredningen blev foretaget i 1952 var bakken et åbent græsningsoverdrev med lyng og også enkeltstående egetræer og enebuske, men nu er der mest egeskov med bl.a. brombærkrat. Kun få enebær og et mindre areal med hedelyng er tilbage på skrænten mod vest.
Dyrelivet
Tidligere er registreret en del halvsjældne sommerfuglearter, men i dag bemærkes især om foråret en stor population af jordbier, Andrena vaga , som graver deres reder i sandet på vestskrænten af Stoksbjerg.
Fra udsigtspunktet mod vest kan tit ses mange rovfugle – bl.a. ørne.
Kulturhistorie
Tæt på foden af Stoksbjerg mod syd og vest løber Susåen, og for 12-13.000 år siden (i Allerødperioden) mundede den her ud i en stor sø, der lå hvor der nu er eng og mose. Og tæt på søbredden her ved Stoksbjerg har man fundet adskillige bopladser fra jægere og samlere, der levede her dengang. De tilhører en af de tidligste kulturer, der er fundet spor af i Danmark, nemlig Bromme-kulturen i ældre stenalder.
Ture og seværdigheder
Der kan spadseres rundt på Stoksbjerg ad de etablerede stier – f.eks. fra P-pladsen mod sydvest til udsigtspunktet og tilbage igen langs bakkekammen mod nord og tilbage til P-pladsen.
Der er offentlig adgang efter samme regler som i private skove.
Vejbeskrivelse
GPS X:55° 17.078', Y: 11° 53.581'
<p> Stoksbjerg er beliggende vest for Hesede Skov syd for Haslev.</p><p> Fra Skuderløse ved Haslev køres ad Stoksbjergvej mod Gødstrup. Inden vejen krydser Susåen og lidt senere jernbanen mellem Haslev og Næstved standses overfor ejendommen Stoksbjergvej 7, og her køres et lille stykke ind i skoven til en lille parkeringsplads. Herfra kan man gå ad skovsti mod sydvest, og udsigtspunktet findes længst fremme.</p><p> GPS-koordinater (WGS84) for parkeringspladsen er: N 55 grader 17.078’, E 11 grader 53.581’</p>
Fredningen og dens pleje
Fredningen er fra 1952 og omfatter selve bakken og en 100 meter zone rundt om, – i alt ca. 19 ha. Fredningssagen blev rejst af DN på opfordring fra statsgeolog Keld Milthers, og ejerne tilbød erstatningsfrit at frede området. Selve bakken er ejet af Gisselfeld Kloster. Af kendelsen fremgår bl.a. at der ikke må bortgraves sand, beplantes, bebygges eller opdyrkes, således at bakkens form til enhver tid træder tydeligt frem.
Der er dog et stort behov for pleje, idet bakken nu er bevokset med delvis selvsået egeskov, og der i området omkring bakken har fundet flere plantninger sted. På DN’s opfordring fremkom Vestsjællands Amt i 2003 med forslag til plejeplan, men efter flere møder med Fredningsnævnet gik sagen i stå, og nu er Faxe Kommune tilsynsmyndighed.
Link til fredningskendelsen
Stoksbjerg , 1952
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser:
Faxe Kommune
Frederiksgade 9
4690 Haslev
Tlf: 56203000
Læs også
”Ture omkring Skuderløse” link fra www.dn.dk/faxe
”Stoksbjerg Vest”. Et senpalæolitisk fundkompleks ved Porsmose, Sydsjælland. Fra Bromme- til Ahrensburgkultur i Norden. Axel Degn Johansson.