Lidt uden for landsbyen Klokkerholm ligger Stentinget Byrhøj - et kulturarvsområde af international betydning. Her kan man tage på en tidsrejse helt tilbage til oldtiden til dengang området var "Vendsyssels hovedstad" og centrum for handel og dygtigt håndværk.
Introduktion
Stentinget Byrhøj er blevet tolket som værende resterne af det sagnomspundne Wendela, det gamle Vendsyssels ”hovedstad”. Det står fast, at området er en grav- og boplads fra yngre jernalder og vikingetid. Stentinget Byrhøj er en af de få kendte indlandsbopladser i Danmark fra jernalderen, hvor handel og håndværk/produktion har spillet en væsentlig rolle på trods af afstanden til kysten. Der er således gjort en række arkæologiske fund fra cirka år 600 frem til år 1100 e. Kr.

Stentinget og Byrhøj ligger på dyrket mark. Foto: Tine Gjerløv
Landskabet
Området et højt beliggende på Jyske Ås. Jyske Ås er et markant landskabselement der er omtrent 28 km lang, 2-3 km bred og op til 136 meter høj. Landskabet er åbent og præget af landbrug med dyrkede marker, spredt bebyggelse og enkelte levende hegn. Her er højt til himlen og gode udsigter, især mod sydvest. Netop højden har sandsynligvis haft stor betydning for placeringen af bopladsen i jernalderen. Her har man kunnet skue ud over landskabet og demonstrere sin magt og kunnen for omverdenen.
Landskabet er rigt på gravhøje fra flere tidsperioder og der ligger ganske anseelige bronzealderhøje omkring Byrhøj Stentinget.
Plantelivet
Naturen spiller ikke den store rolle i landbrugslandskabet. Her findes kun levende hegn, med hvad det indebærer af de for Nordjylland typiske spredte vindbøjede træer og et rigt flor af grøftekantsblomster på de rette årstider.
Kulturhistorie
Stentinget Byrhøj er blevet tolket som værende resterne af det sagnomspundne Wendela, det gamle Vendsyssels ”hovedstad”. Fra tiden omkring Kristi fødsel og godt 1000 år frem lå der her på bakkedraget omkring den imponerende Byrhøj et landsbymiljø med en blomstrende handel og stolte håndværkstraditioner. På bakkedraget har der været huse værksteder og en gravplads. Fund i området indikerer at den lokale stormand har tilhørt landets absolutte elite. Her blev produceret noget af landets ypperste metalhåndværk og dertil stammer en del af fundene helt fra Romerriget. Det vidner om at der i jernealderen og vikingetiden her boede lokale stormænd/lokale småkonger, reagerede over store arealer i Vendsyssel og havde kontakt til omverdenen. Fra dette tidsrum kendes kun to andre vigtige magtcentre i Nordjylland, nemlig Lindholm Høje og Sebbersund ved Limfjorden.
Fredningen, som efterfølgende også er udpeget som kulturarvsareal, omfatter bl.a. fundstedet for en senpalæolitisk skafttungespids, fire fredede gravhøje, fem overpløjede høje, en kniv fra yngre bronzealder, fibler og denarer fra ældre romersk jernalder. Men først og fremmest er det samlede område udpeget som et omfattende aktivitetsområde fra germansk jernalder og vikingetid.
Fredningstekst på kulturarvsstyrelsens hjemmeside: “Stentinget er en af de få kendte indlandspladser fra denne tid, hvor handel og håndværk har spillet en væsentlig rolle. Dette er bemærkelsesværdigt, da en kystnær beliggenhed ellers betragtes som en forudsætning for placeringen af et handelssted. De mange løsfund som brudsølv, smykker, mønter og vægtlodder viser, at der har været en betydelig produktion og handel med bl.a. luksusartikler”.
Ture og seværdigheder
Fredningen lå efter den blev gennemført stille i mange år. Fredningens beskrivelse af infocenter og adgang for offentligheden blev ikke gennemført af amtet, da disse kort efter blev nedlagt. I 2014/15 begyndte foreningen “Klokkerholm, Byen i landskabet”, at arbejde med Byrhøj. Længe havde man i lokalområdet ærgret sig over, at adgangen til Byrhøj ikke var åben for offentligheden. Foreningens dygtige arbejde har ført frem til at der nu er etableret en sti, et muldtoilet og madpakkehus med formidling af kulturarven.
Man kan parkere bilen på P-pladsen ved Johanneskort-skiltningen på Hellumvej og gå den lille tur (ca. 500 m.) op til Byrhøj. Vandringen foregår langs fyrretræshækken mod øst, skrå ind over marken og op på Byrhøj. Herfra kigger du ned i gravhøjen, hvor du kan nyde din mad i madpakkehuset og læse mere om områdets historie.
Vejbeskrivelse
GPS X:57° 13.973', Y: 10° 8.554'
<p> Fra Brønderslev kører man til Øster Brønderslev og fortsætter ad Hallundvej og videre ligeud ad Røgelhedevej til T-krydset med Hellumvej. Fredningen ligger til højre og venstre for Hellumvej. <br/> GPS-koordinater til fredningen: N 57° 13.973', E 10° 8.554'.</p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?hl=da&ie=UTF8&t=h&msa=0&msid=213685801281432675902.00049cee631a0bc179f3f&ll=57.234522,10.143127&spn=0.016258,0.030041&z=14&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?hl=da&ie=UTF8&t=h&msa=0&msid=213685801281432675902.00049cee631a0bc179f3f&ll=57.234522,10.143127&spn=0.016258,0.030041&z=14&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Stentinget Byrhøj </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
Efter mange år som landbrugsområde fik vindmølleindustrien øje på det højtbeliggende område. I 1990’erne arbejdede Dansk Vindkraft A/S på, at opføre en vindmøllepark på stedet. Store protester og en ihærdig indsats fra Danmarks naturfredningsforening førte til, at der indførtes en fredning på området. Fredningsnævnet fik fredningen gennemført 5. august 1997 efter at have startet arbejdet med sagen i 1991.
Fredningen af det store område blev gennemført for at sikre områdets arkæologiske, landskabelige og rekreative interesser, samt for at give mulighed for naturpleje og naturgenopretning.
Fredningen fastsætter driftsbegrænsninger for den landbrugsmæssige drift. Man må f.eks. ikke pløje for dybt, dyrke juletræer eller plante skov. Derudover er der forbud mod bebyggelse, tekniske anlæg mm. Som noget lidt særligt for netop denne fredning er der forbud mod anvendelse af metaldetektorer (Museet må fortsat gerne undersøge og udgrave arealerne).
Link til fredningskendelse
Stentinget – Byrhøj , 2000