Stenbjerg Klithede
Introduktion
Stenbjerg Klithede er en del af det store klitlandskab, der sammen med plantagerne bagved udgør et enestående naturområde langs vestkysten af Thy. De hvidkalkede redskabshuse ved Stenbjerg Landingsplads er opført af nøjsomme fiskere omkring år 1900. Redningshuset er fra 1931, og en lille udstilling heri fortæller om det barske liv herude ved Vesterhavet. Den maleriske landingsplads ligger lige midt i den 680 hektar store fredning, med klitheder så langt øjet rækker. Selve byen Stenbjerg kiler sig ind i fredningen, og det er ofte herfra, man begynder et besøg i området. Fra P-pladser er der adgang til fods ad veje og stier. Desuden går den 80 km lange vestkyststi Agger-Bulbjerg gennem området.
Stenbjerg Klithede – klitter så langt øjet rækker. Foto: Søren Olsen
Landskabet
Det meste af klitheden ligger på såkaldt hævet havbund, altså på sandet jordbund. De fredede arealer strækker sig knap 2 km ind i landet, og først 5-6 km fra kysten rejser stenalderhavets gamle kystskrænter sig. Siden stenalderen har landskabet hævet sig 2-5 meter og forbundet en række øer, som Thy dengang bestod af. Landhævningen løftede en masse sand op fra havets bund, og bølger og vind bragte sandet videre. Det resulterede i sandflugt og i at der dannedes havklitter langs kysten.
Senere har sandflugten gentagne gange plaget området, muligvis af naturlige årsager, men også fordi befolkningen har drevet rovdrift på træer og marker. Undertiden finder man rester af egeskove under sandet. I dag veksler klitheden mellem store klitpartier og flade sletter med enkelte fugtige lavninger. Områdets tidligere vandreklitter er i dag bevoksede, men de dækker ofte over tidligere moser og søer.
De små, simple fiskehuse ved Stenbjerg Landingsplads.
Foto: Søren Olsen
Plantelivet
Længst ude mod havet, i den hvide klit, gror næsten kun den hårdføre sand-hjælme , der er god til at holde på sandet og dermed dæmpe sandflugten. Planten har lange, dybtgående rødder, der ikke bare holder på sandet, men ligefrem udfordres til forøget vækst, når den dækkes af sand. Man kan også finde sandskæg , sand-star og – hvis man er heldig – smalbladet høgeurt ude i de første klitrækker.
Lidt længere inde, i den grå klit, findes flere græsser, mosser, laver og blomstrende urter, for eksempel klit- stedmoderblomst , høgeurt , fladbælg og potentil . Endnu længere inde, på den mere flade klithede, begynder revling og hedelyng at dominere. I de fugtige områder vokser blandt andet klokkelyng , mosebølle , kæruld og klokke-ensian . Er man heldig, finder man også plettet gøgeurt her.
Smalbladet høgeurt er blandt de tre almindeligste høgeurter ud af de ti, der findes i Danmark. Foto: Biopix /Jens Chr. Schou
Dyrelivet
Storspove , tinksmed og trane er blandet områdets fugle. Førstnævnte er Danmarks største vadefugl og kan kendes på sit kraftige, krumme næb. Husrødstjert, sortstrubet bynkefugl og engpiber er andre fugle, man kan få at se ved Stenbjerg. I områderne mellem klitheden og Stenbjerg Klitplantage er der registreret natravn og skovsneppe. Fra klitplantagen søger både rådyr og krondyr ofte ud på de åbne klitheder, og ræven lusker rundt hele dagen.
Der er lidt under 100 ynglepar af traner i Danmark.
Foto: Klaus Malling Olsen
Kulturhistorie
Efter Det Danske Redningsvæsens oprettelse i 1852 har der været redningsstationer ved den jyske vestkyst. Under uvejr patruljerede folk langs kysten, og når der skete en stranding, blev stationerne alarmeret. Hvis det nødstedte skib lå så tæt under land, at man kunne skyde en line derud med raketapparat, kunne de nødstedte hentes ind med redningsstol. Ellers måtte den hestetrukne vogn med redningsbåden køres til havet og dens mandskab ud på en farlig færd. Den gamle redningsvej findes stadig på store strækninger, men benyttes i dag mest af turister.
Bebyggelsen i Stenbjerg går formentlig tilbage til slutningen af 1600-tallet, på den tid da sandflugten hærgede Thy. Sandet lagde sig over markerne, og bønderne blev på den måde drevet længere mod øst. Men de jordløse slog sig ned som nybyggere midt i sandflugtsområdet, hvor de levede af havfiskeri og det beskedne landbrug, som de fattige jorder kunne kaste af sig. Stenbjerg Kirke er opført i 1895 i romansk stil i korsform med korte korsarme.
Da denne lille fiskerby ligger et stykke fra kysten, har kystfiskerne bygget redskabshuse ude ved stranden. Her trak man førhen bådene op på stranden, men fiskeriet med de store kuttere blev indstillet i 1972. Lystfiskere er her dog stadig. De bruger stadig de gamle redskabshuse, hvilket er med til at give stedet en god stemning. ”Foreningen til bevarelse af Stenbjerg Landingsplads” sørger for vedligeholdelse af det idylliske miljø. Det gamle redningshus og spilhus er indrettet som museum, der er åbent om sommeren.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Fra flere P-pladser er der adgang til fods ad veje og stier, der fører ud i klitlandskabet og til stranden. Fra klittoppene er der flotte udsigter. Den 80 km lange vestkyststi Agger-Bulbjerg går gennem området og er afmærket med træpæle med en redningsbåd som logo. I Stenbjerg Plantage er der afmærkede vandreruter. Informationstavler er opsat ved flere P-pladser, og folderen ”Stenbjerg i Thy” viser de nærmeste omgivelser ved Stenbjerg.
Strømmen er stærk i Vesterhavet, også på stille dage hvor havet er roligt, så badning skal foregå med omtanke. Gå aldrig så langt ud at vandet overstiger bæltestedet, og slip aldrig børnene af syne!
Seværdigheder
Numrene herunder henviser til markeringer på kortet, som du kan downloade ovenfor.
1. Stenbjerg Landingsplads. Det særprægede miljø omkring landingspladsen er bevaret med de små hvide redskabshuse, redningshus og spilhus. I de to sidstnævnte huse er der udstillinger.
2. Stenbjerg. Bebyggelsen stammer fra slutningen af 1600-tallet, da jordløse mennesker slog sig ned her for at leve af havfiskeri. Kirken er opført i 1895 efter tegninger af arkitekt C.A. Wiinholt.
3. Sømærke. Dette sømærke er en såkaldt båke. I 1885 blev der opført 23 sømærker langs den jyske vestkyst, alle med forskelligt udseende, så de søfarende kunne bestemme deres position. I dag er der kun 11 tilbage, som alle er fredede. I Thy findes der yderligere to, nemlig i Vigsø og ved Bøgsted Rende.
4. Vandrestier. Fra Stenbjerg går flere stier sydpå og ud i det vidtstrakte klithedelandskab. Syd for Stenbjerg Kirke udgår Redningsvejen, der er afmærket med træpæle med en redningsbåd som logo.
5. Åbne kystområder. Fredningen af de åbne, smukke klitområder har hindret at sommerhusene har spredt sig helt ud til kysten.
Vejbeskrivelse
<p> Det fredede område ligger ved Stenbjerg Klitplantage, sydvest for Thisted.</p><p> <i> Vejbeskrivelse <br/> </i> Fra rute 11, der løber på østsiden af Thy, går flere veje mod Stenbjerg, blandt andet rute 571 fra Sundby over Snedsted.</p><p> <i> Offentlig transport </i> <br/> Busrute 313 kører fra Thisted over Nørre Vorupør til Stenbjerg.</p><p> <i> GPS-koordinater </i> <br/> Nedenstående koordinater viser P-pladsen ved Stenbjerg Landingsplads.</p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.00049528f5c9d0b385150&ll=56.926805,8.356304&spn=0.032787,0.060081&z=13&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.00049528f5c9d0b385150&ll=56.926805,8.356304&spn=0.032787,0.060081&z=13&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Stenbjerg Klithede </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
I 1964 blev 680 hektar klithede ved Stenbjerg fredet. Arealet strækker sig langs kysten, fra Nørre Vorupør til 3 km syd for Stenbjerg, i en bredde af 1-2 km ind i landet. Formålet med fredningen var at beskytte kysten mod sommerhusbyggeri og give offentligheden adgang til den specielle natur.
Link til fredningskendelse
Stensbjerg Klithede , 1964
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Skov- og Naturstyrelsen, Thy
Søholtvej 6
Vester Vandet
7700 Thisted
Tlf. 97 97 70 88
Thisted Kommune
Asylgade 30
7700 Thisted
Tlf. 99 17 17 17
Læs også
Miljøministeriet Natura2000-område: Klitheder mellem Stenbjerg og Lodbjerg
Folder: Stenbjerg i Thy , Naturstyrelsen
Folder: Vestkyststien Agger-Bulbjerg , Naturstyrelsen, folder nr. 31.