Slette Å
Introduktion
I den østlige del af Svinkløv Klitplantage har den hastigt rindende Slette Å gennem tiderne skåret sig ned i den kalkknude, som plantagen er anlagt på. Ådalens vegetation af enebærbuske, slåenkrat, hyldetræer og klitroser står i stærk kontrast til plantagens ensformige nåletræsbeplantninger. På strækningen gennem den fredede Hjortdal er åen forblevet ureguleret med flotte snoninger og slyng. Fra Hjortdal Kirke følger en sti åen frem til den gamle redningssti.
Stien langs Slette Å. Foto: Søren Olsen
Landskabet
Slette Å med det fredede område omkring Hjortdal befinder sig i den østlige del af den stærkt kuperede Svinkløv Knude, som når en højde af over 60 meter og dermed rejser sig markant over det omgivende, flade forland. Undergrunden består af skrivekridt, dækket af flyvesand. Skrænterne ud mod havet er nu næsten groet til, fordi bølgerne ikke mere skyller ind mod knuden. Endnu omkring år 1900 stod knuden blændende hvid ud mod havet, og de blottede kløfter gav mindelser om svineklove – deraf navnet. I dag kan man ane kridtet mellem regnkløfterne, der furer klinten.
Hovedparten af knuden er i dag dækket af den 675 hektar store Svinkløv Klitplantage, der blev anlagt i slutningen af 1800-tallet for at dæmpe sandflugten. I plantagen er der mange kilder og jordfaldshuller, som er opstået ved at nedsivende regnvand har opløst kridtgrunden. Til plantagens mange naturskønne områder hører dalen Faldet og bakken Stenbjerg, der ligger 52 meter over havet.
Slette Å udspringer i Tingskov mod syd og løber ureguleret på strækningen gennem engene i Hjortdal, det fredede området, og fortsætter gennem lave klitrækker frem til udløbet i Jammerbugten. Åen har et fald på hele 25 meter og er med sit forholdsvis klare vand og sine mange sving noget af det tætteste man i Danmark kommer på en ”bjergbæk”.
Plantelivet
Bjerg-fyr er det dominerende skovtræ i Svinkløv Klitplantage, men her vokser også sitka-gran , ædel-gran , skov-fyr og lærk , samt bøg og eg . I dalene træder grundvandet frem og danner kildevæld og vandløb, der typisk er dækket af pilekrat. På den kridtholdige knude vokser flere sjældne planter, blandt andet hjortetunge , koralrod og klit-øjentrøst .
I de åbne arealer omkring åen vokser enebærbuske , havtorn , slåenkrat , almindelig hyld og klit-rose . Af urter ved åen kan nævnes dunet dueurt , almindelig engelsød , eng-forglemmigej , fredløs , gul iris , alm. knopurt og almindelig mjødurt . Desuden ses de sjældne engblomme og purpur-gøgeurt .
Koralrod er en meget lille og uanselig plante uden blade.
Foto: Biopix /Jens Chr. Schou
Dyrelivet
Plantagen rummer rådyr , ræv , grævling , egern og strejfende krondyr . Om sommeren kan man støde på hugorme på de åbne overdrevsarealer. Odderen er nærmest almindelig i Slette Å, især omkring det tidligere dambrug ved Slettegård, hvor 2-3 stykker holder til. I de efterladte fiskedamme findes også spidssnudet og butsnudet frø . Der arbejdes på at skabe bedre forhold for de havørreder , der er registreret i åen.
Det rige fugleliv omfatter misteldrossel , spætmejse , træløber , stillids , grønsisken , gråsisken og lille korsnæb. Desuden er der spurvehøg , musvåge og skovhornugle , natravn og spættearterne vendehals , stor flagspætte og grønspætte . I Slette Å holder en del vandstære til om vinteren. Af vandinsekter i åen kan nævnes totandet strømvandkalv , kuglestrømvandkalv og stor sumpvandkær.
Vandstær er kun på visit om vinteren. Foto: Biopix /Niels Sloth
Kulturhistorie
Slette Å løber i dag gennem intensivt dyrket agerlandskab fra udspringet ved Tingskov mod syd op til de forholdsvis upåvirkede og uregulerede omgivelser i Svinkløv Klitplantage. Herfra løber åen gennem områder med hede og enge til udløbet i Jammerbugten. Hjortdal Sogn, som åen gennemløber, var i årene 1500-1800 ved at blive udslettet på grund af voldsom sandflugt. Klitplantagen blev anlagt for at dæmpe sandflugten og beskytte marker og bygninger.
Umiddelbart syd for fredningen ligger Hjortdal Dambrug, der blev anlagt i 1954 og som producerede fisk indtil udgangen af år 2007. Ejeren har herefter ikke ønsket at fortsætte produktionen og har i stedet accepteret at fraskrive sig retten til at indvinde vand fra Slette Å mod kompensation. Skov- og Naturstyrelsen, Thy har siden 2009 haft opstemningsretten, for at kunne skabe fri passage for laksefisk og andet dyreliv i åen. Dambrugsarealet naturgenoprettes ved at opstemningen i Slette Å fjernes og vandløbet omlægges, så der skabes en vandløbsstrækning på dambrugsområdet, der virker så naturlig som muligt.
Ture og seværdigheder
Download kort (PDF-fil)
Der er flere P-pladser i området, hvorfra der udgår afmærkede stier. Folderen ”Svinkløv og Kollerup Plantager” er en god hjælp ved besøg i området.
Turforslag
Fra P-pladsen ved Hjortdal Kirke går en afmærket sti op langs åen, som der undervejs er små broer over. Hjemturen ude fra kysten kan gå mod vest til Svinkløv Badehotel og Sankt Olavs Kilde. Fra Hjortdal Kirke og ud til kysten er der cirka 2,5 km, og hjemturen omkring badehotellet vil blive på 6 km.
Seværdigheder
Numrene herunder henviser til markeringer på kortet, som du finder links til i boksen til højre.
1. Hjortdal Kirke. Den smukt beliggende kirke har romansk kor og skib. Det sengotiske tårn blev i begyndelsen af 1800-tallet forkortet, så det kun er lidt højere end skibet. Det skete, fordi tårnet ikke måtte virke som landkending under krigen mod England.
2. Slette Å. Her holder oddere til hele året, og om vinteren er her flere vandstære. Der løber en skovsti langs åen.
3. Slettestrand. Fiskerleje med en lang tradition for badehoteller og sommerpensionater. Der foregår stadig lidt kystfiskeri herfra med mindre kuttere, der trækkes op på stranden. Redningsstationen blev oprettet i 1850, men nedlagt i år 2000, og fungerer i dag som et åbent værksted, hvor havbåde bygges og vedligeholdes.
4. Sankt Olavs Kilde. En gammel helligkilde, der helt op til slutningen af 1800-tallet blev søgt for sit undergørende vand. Det måske helsebringende vand løber stadig hele året.
5. Svinkløv Badehotel. Det stemningsfulde badehotel, hvis gamle træbygninger er fra 1925, ligger med udsigt til det brusende hav. Bygmesteren var Carl Brix Kronborg, der havde været i Nordamerika, og derfor er vinduerne udført efter amerikansk mønster. Det betyder, at de skal skubbes opad, når man skal åbne dem. Hotellet har skiftende kunstudstillinger og musikarrangementer.
Vejbeskrivelse
<p> Det fredede område ligger ved Hjortdal og Slettestrand, nordøst for Fjerritslev.</p><p> <i> Vejbeskrivelse <br/> </i> Fra rute 11 (ruten mellem Nørresundby og Thisted) kører man nordpå ad Svinkløvvej lidt øst for Fjerritslev til Hjortdal Kirke.</p><p> <i> Offentlig transport <br/> </i> Busrute 560, der kører mellem Fjerritslev og Slettestrand, kører ad Svinkløvvej og standser i Hjortdal.</p><p> <i> GPS-koordinater <br/> </i> Koordinater viser P-pladsen ved Hjortdal Kirke: N 57° 8.109', E 9° 20.610'</p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.0004962e8d1f2aff77be8&ll=57.13603,9.346619&spn=0.008151,0.01502&z=15&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.0004962e8d1f2aff77be8&ll=57.13603,9.346619&spn=0.008151,0.01502&z=15&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Slette Å's udløb </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
20 hektar af Hjortdal med Slette Å blev fredet i 1961 for at beskytte ådalen mod bebyggelse og for at bevare det åbne landskab. Området omkring Hjortdal Kirke blev fredet i 1953 for at bevare det frie udsyn omkring kirken.
Link til fredningskendelse
Slette Å , 1961
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Jammerbugt Kommune
Toftevej 43
9440 Aabybro
Tlf. 72 57 77 77
Læs også
Folder: ” Svinkløv og Kollerup Plantager ”, vandreture nr. 40, Naturstyrelsen.