
Skamlingsbanken

Introduktion
Skamlingsbanken hæver sig markant over både landskab og historie. Med sine 113 meter over havet er Skamlingsbanken Sønderjyllands højeste punkt. Samtidig er det et folkeligt samlingspunkt af stor national betydning.
På det stejle højdedrag, der er omkranset af bøgeskov afbrudt af brede bånd af overdrev, er der en fantastisk udsigt over Lillebælt med den fynske kyst i horisonten.
En lang række mindesmærker troner på det græsklædte plateau – alle til minde om store danskeres kamp for den danske sag i Sønderjylland.
Det helt centrale mindesmærke er den iøjnefaldende obelisk, Skamlingsbanke-støtten, der blev rejst i 1863, men som har haft en dramatisk historie.
Skamlingbankens største mindesmærke.
Foto: Karsten Andersen
Landskabet
Skamlingsbanken er højdepunktet af et aflangt bakkedrag mellem landsbyerne Binderup i nord og Grønninghoved i syd.
Landskabet falder stejlt de 113 højdemeter mod øst og ender ved havets overflade i Mosvig i Lillebælt. Mod vest jævner landskabet sig til omkring 60 meter over havet og danner et plateau, der strækker sig helt ind til den jyske højderyg.
Bakkerne ved Skamling er dannet af ikke mindre end tre gletsjerfremstød under sidste istid. Det sidste fremstød fra Lillebæltsgletsjeren fandt sted for 14–15.000 år siden, hvor den skubbede store bakker af sten, grus og ler op foran sig.
Gletsjeren standsede ved Skamling, og efterlod den bakkede randmoræne vi ser i dag.
Udsigten er flot fra toppen. Foto: Karsten Andersen
Plantelivet
Skovområderne omkring Skamlingsbanken består hovedsagligt af bøg , hvoraf en del ældre træer er over 40 meter høje.
De fine overdrevspartier, der som brede bånd skærer kiler gennem skoven og skaber udsigten fra toppen, er opdyrket på de fladeste steder. Men hvor der er stejlt rummer overdrevene en meget varieret flora.
For eksempel er overdrevsområdet Bjerget, der ligger umiddelbart nord for Skamlingsbanken, en botanisk set meget værdifuld lokalitet. Der findes flere orkide-arter og rødlistede svampe-arter på dette afgræssede område.
Andre kalkkrævende arter som lav tidsel er hyppig, og blandt svampene er det de særlige vokshatte, der dominerer om efteråret.
Dyrelivet
I bøgeskovene omkring Skamlingsbanken findes der blandt de 68 observerede fuglearter både sortspætte , grønspætte og stor flagspætte .
Ved Mosvig er der mulighed for at se en række arter af vadefugle og andefugle. Der ses blandt andet rastende ederfugle og bjergænder – ofte i stort antal.
Kulturhistorie
Der har været afholdt folkemøder på Skamlingsbanken fra 1843 og helt op til nyere tid. Ved det andet store møde i 1844 var N.F.S Grundtvig hovedtaler for mere end 12.000 tilhørere.
Det centrale mindesmærke, Skamlingsbanke-støtten, er en 16 meter høje obelisk bygget af 25 store svenske granitblokke. Den blev rejst i 1863, som symbolet på den civile kamp for den danske sag i Sønderjylland.
Men før indvielsen kom krigen og det store nederlag til preusserne i 1864.
Under den efterfølgende besættelse sprængte preussiske soldater støtten og solgte de beskadigede sten på auktion.
Skamlingsbankeselskabet sørgede for, at dansksindede bønder købte stenene og gemte dem af vejen.
I 1866 blev de overdraget til selskabet, og obelisken blev genrejst med ødelagte hjørner og kanter – som et endnu stærkere symbol på danskheden i Sønderjylland.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Med udgangspunkt ved Skamlingsbankens parkeringsplads, er der gode muligheder for korte og lidt længere ture i området. Der er en afmærket rute, som via overdrevsområder fører gennem bøgeskoven ned til kysten og tilbage.
På toppen af Skamlingsbanken kan man besigtige de mange mindesmærker, studere stedets historie, geologi og natur i udstillingsbygningen og ikke mindst nyde udsigten over Lillebælt. Ved parkeringspladsen findes kiosk, restaurant og offentligt toilet. Stedet er børne- og handicapvenligt.
Den afmærkede rute er cirka fem kilometer lang, men turen kan sagtens afkortes. På ruten, som går gennem Grønninghoved Strandskov, passerer man randstenene af to imponerende langdysser. Efter 500 meter langs kysten, går en del af tilbagevejen ad en sti inde midt i et levende hegn.
For cyklister er der ligeledes gode muligheder for oplevelser. Den nationale cykelrute nr. 5 (Østkystruten) passerer lige øst om Skamlingsbanken og følger den afmærkede vandrerute et stykke.
Vejbeskrivelse
<p> Fra Kolding: Kør ad vej 170 mod Christiansfeld. Efter Vonsild drejes til venstre mod Sjølund. I Sjølund køres mod Grønninghoved, hvorfra der er skilt til Skamlingsbanken.</p><p> Bus nr. 404 fra Kolding til Hejlsminde standser ved Skamlingsbanken.</p><iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.0004764584f3d7ebb180b&ll=55.420587,9.566474&spn=0.008525,0.01502&z=15&output=embed" width="350"></iframe><br/><small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.0004764584f3d7ebb180b&ll=55.420587,9.566474&spn=0.008525,0.01502&z=15&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Skamlingsbanken </a> på et større kort</small>
Fredningen og dens pleje
De 31 hektar mindepark, skov og overdrev ved Skamlingsbanken blev fredet i 1937.
Fredningens væsentligste formål var at bevare udsigten fra Skamlingsbankens top intakt. I bestemmelserne er det fastsat, at området ikke må bebygges eller tilplantes med træer.
I de botanisk værdifulde områder foretager Region Sønderjylland naturpleje i form af afgræsningsaftaler og rydning af selvsåede træer og buske.
Det er tilladt at færdes overalt på offentlige arealer som ikke er dyrket eller indhegnet. På private arealer er færdsel tilladt fra kl. 7 til solnedgang. Hunde skal føres i snor.
Link til fredningskendelse
Skamlingsbanken , 1937
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelse:
Kolding Kommune
Axeltorv 1
6000 Kolding
Tlf: 75501500