Rønneallé mellem Møldrup og Vester Tostrup
Introduktion
Rønnealléen var ved at måtte lade livet i forbindelse med en sparerunde i Viborg Kommune, men borgerne fik politikerne på andre tanker. Borgerne i de to små byer Møldrup og Vester Tostrup har nemlig i mange år glædet sig over den 1350 meter lange allé, som blev plantet for 90 år siden. Da kritikken omkring spareforslaget haglede ned over politikerne blev det droppet, og i stedet tog borgerne sagen i egen hånd og krævede alléen fredet – hvilket nu er sket.

Den smukke rønneallé mellem Møldrup og Vester Tostrup. Foto: DN
Landskabet
Alléen pryder vejen mellem Møldrup og Vester Tostrup. Fra Møldrup går turen ad Vestergade og på den modsatte side af Skivevej hedder vejen Tingvej, og den smukke tur fra den ene lille by til den anden er på i alt 1350 meter, hvor rønnetræerne følger hele ruten på nær 160 meter ad den gennemskærende Skivevej.
Plantelivet
Alléen består af 90 år gamle seljerønnetræer, hvoraf flere genne årene er gået ud, og erstattet med nye træer.

Træerne står på begge sider af vejen, og er med til at give området karakter. Foto: DN
Dyrelivet
Træerne er vigtige. Ikke kun ud fra et landskabsmæssigt synspunkt. Men også ud fra et biotopisk syn. Træerne er nemlig vigtige levesteder for flagermus, hulrugende fugle- og dyrearter, svampe og insekter.
Kulturhistorie
I foråret 2010 udgav Viborg Kommune et sparekatalog med spareforslag for 2011-2014. Ét af spareforslagene var at fælde den cirka 1.350 meter lange og godt 90 år gamle allé af stynede seljerønnetræer, der forbinder Vester Tostrup og Møldrup. Dette faldt mange Møldrup-borgere for brystet, idet man er meget glad for denne allé, og før kommunesammenlægningen prioriterede Møldrup kommune pleje af alléen højt. Alléen havde fremstået velholdt indtil få år før spareforslaget, men var efterhånden kommet til at se mindre plejet ud, da flere træer var gået ud. Viborg Kommune overvejede på et tidspunkt at fjerne de udgåede træer og kun genplante hvert andet. Senere kom så kommunens udmelding om at fælde hele alléen for at spare penge. Forslaget om at fælde alléen resulterede i kritik fra mange sider, og det endte med, at forslaget blev taget ud af sparekataloget igen. Efterfølgende henvendte borgerne sig til DN Viborg med ønske om at få bistand til rejsning af en fredningssag for alléen. For at sikre alléen imod lignende fremtidige sparetiltag rejste Danmarks Naturfredningsforening fredningsforslag for alléen, der formodentlig er Danmarks ældste seljerønneallé – og vandt, blandt andet efter mange debatter og at 500 mennesker skrev under på, at de ønskede rønnealléen fredet og bevaret. Alléer er bevaringsværdige ud fra kulturhistoriske og landskabelige synspunkter. Allerede i 1922 gav HedeDanmark penge til vedligeholdelse af rønnealléen, hvilket kan ses som et udtryk for, at den også dengang havde betydning for Tostrup-Møldrups borgere.
Ture og seværdigheder
På cykel eller i bil er rønnealléen en dejlig afveksling i landskabet. Fredningen ligger, da det er en allé, op ad en vej, hvor der er landbrugsopdyrkning på begge sider, derfor indbyder områder ikke som sådan til en skovtur eller lignende, men som en omvej på enten cykel eller i bil er stedet idéelt.
Vejbeskrivelse
GPS X:56° 37.104', Y: 9° 28.908'
Kommer man fra Møldrup kan man køre ad Vestergade, hvor rønnealléen begynder. For at følge alléens fulde strækning, er man undervejs nødt til at køre til venstre ad Skivevej og første gang efter til højre ad Tingvej, hvor alléen fortsætter. Find alléen <a href=https://www.google.dk/maps/place/56%C2%B037%2703.5%22N+9%C2%B029%2710.3%22E/@56.617627,9.486197,17z/data=!3m1!4b1!4m2!3m1!1s0x0:0x0>her</a>
<iframe src="https://www.google.com/maps/d/embed?mid=zZNA0Hms9F7o.kFQbjR4blGhs" width="300" height="240"></iframe>
Fredningen og dens pleje
Seljetræerne er vigtige for en stor del af områdets beboere. Det viste de blandt andet, da kommunen truede med at fælde dem, for at give kommunekassen en besparelse. Fredningen har til formål at sikre, at der fortsat er en allé af seljerøn, at de fredede træer i videst muligt omfang bevares uden indgreb, samt at de fredede træer plejes og vedligeholdes.
Det er Viborg Kommune, som skal stå for plejen af træerne, samt udarbejde en plejeplan. Plejen skal sikre, at alléen fremstår harmonisk, vedligeholdt, opstammet og med et nogenlunde ensartet udtryk. Fornyelse på grund af syge eller udgåede træer med videre skal ske gradvist for at sikre alléens harmoniske udtryk.
For at beskytte træerne må de ikke udsættes for direkte eller indirekte ødelæggelse eller beskadigelse, eksempelvis ved saltning eller jordbearbejdning.
Læs hele fredningskendelsen her.