
Røjle Klint

Introduktion
Som en landskabelig knytnæve mod nordvest ligger Røjlehalvøen med den op til 40 meter høje Røjle Klint i front, dér hvor det smalle Lillebælt breder sig ud. Fra overdrevet på klinten har man en flot udsigt over bæltet med Fredericia på Jyllandssiden og Kattegat i nord. Vest for klinten grænser kysten op til et bakket overdrev og en strandmose. Øst for klinten består kysten af såkaldt plastisk ler, der får jorden til at skride ud i havet, så træerne hænger med kronen nedad eller har rødderne strittende i alle retninger.
Hele klinten og det nærmeste bagland er i dag fredet, først og fremmest på grund af de geologiske seværdigheder. Klinten er foreslået som en Geosite, dvs. en international bevaringsværdig lokalitet. Botanisk er området også en god oplevelse. Fra P-pladsen ved gården Kristiansminde udgår to offentlige stier til klinten og stranden. En del af området er offentligt ejet, men færdselsskiltene skal respekteres.
Klinten er et betagende skue og dejlig at gå ved, både i strandkanten og fra toppen. Foto: Kristian Ørsted Petersen
Landskabet
Hele området omkring Røjle Klint og det skovklædte landskab øst for klinten er et flot eksempel på det voldsomme og dynamiske sammenstød mellem land og vand, der opstår hvor det omkring 50 millioner år gamle plastiske ler fra Eocæntiden dominerer terrænet. Over en strækning på 6-7 km skrider leret ud i havet i store tunger og river hele træer med ned på strandbredden. Leret skinner i røde og grønne farver, og det indeholder interessante fossiler og mineraler som hajtænder, silkespat, fosforit og det guldskinnende mineral svovlkis. Det indeholder også tynde lag af sort vulkansk aske, der blev båret med vinden fra vulkaner i Nordatlanten.
Det plastiske ler kaldes Lillebælt Ler. Når regnen sætter ind, bindes vandet til mineralet smectit. Resultatet bliver udskridninger, som udover ved Røjle Klint kan ses ved Trelde Næs i Fredericia på modsatte side af Lillebælt.
Selve Røjle Klint er 40 meter høj og består af moræneler og smeltevandssand fra tre istider (Elster, Saale og Weichsel). Et særlig tydeligt lag er det sorte Tellina Ler, der muligvis er aflejret i et arktisk hav under den ældste af de tre istider. Lerets navn skyldes, at man har fundet eksemplarer af den lille musling Tellina. I østenden af klinten findes det lakridskonfekt-stribede glimmerler og glimmersand fra datidens Vesterhavskyst, som da lå her i Oligocæntiden for 25 millioner år siden. De geologiske lag viser, at urtidens Vesterhavskyst bestod af laguner og barriereøer, ligesom nutidens sønderjyske Vadehav.
På toppen af Røjle Klint findes et afgræsset overdrev, der mod vest går over i et strandoverdrev med udsivende grundvand i skrænten. Nogle få hundrede meter længere mod vest ligger Røjle Mose, som i stenalderen var en fjordarm ind i landet. Strandvolde og landhævning har siden afspærret fjorden fra havet. Øst for Røjle Klint ligger der en række småskove ud til kysten, blandt andet den 21 hektar store, statsejede Kasmose Skov, der er omfattet af naturskovsstrategien.
Plantelivet
I strandkrattene og på de åbne områder på Røjle Klint vokser blandt andet hassel , småbladet lind , skovbyg, strand-svingel , hjertegræs , almindelig høgeurt , lådden dueurt , mark-krageklo og muse-vikke . På kystskrænten vokser en betydelig bestand af vokshat. Hvor kildevældet pibler frem af jorden vokser blandt andet maj-gøgeurt , hulkravet kodriver og elfenbens-padderok . Kommer man i det tidlige forår, lyser den gule følfod op i store mængder, ikke mindst i klintens skred.
Kasmose Skov består især af bøge- og ege træer, men også aske træer visse steder, og her og der lidt småbladet lind , almindelig røn og rød kornel . På grund af den kalkrige, lerede og fugtige bund i skoven (og de andre nærliggende skove), er bundfloraen meget artsrig og varieret. Der findes således flere arter af de fredede orkidéer i skoven, blandt andet den sjældne stor gøgeurt , og skov-gøgelilje , skov-hullæbe og rederod . Desuden vokser her blå anemone , druemunke og snylterod .
Hulkravet kodriver er en vellugtende plante, der trives i næringsrig muld i skove, skovbryn, eng og overdrev.
Foto: Biopix /Nils Sloth
Dyrelivet
Året rundt ses digesvalehuller øverst oppe på de mest utilgængelige dele af klinten. Digesvalerne ankommer i slutningen af april og kan nå at få to kuld unger, før de forlader landet i september. Langs kysten ses skarv , hættemåge , sølvmåge og den knap så almindelige stormmåge . Blandt ynglefuglene kan nævnes stor præstekrave og toppet skallesluger . I vinterhalvåret raster mange ænder ude i Lillebælt. I skovene yngler blandt andet musvåge og natugle .
Rådyret er almindeligt og egernet er hovedsagelig af den sorte type i pelsfarven.
Stor præstekraves varierede sangflugt skal man nyde om foråret. Foto: Biopix /Nils Sloth
Kulturhistorie
I 1735 skrev grev Ernst von Stollberg-Wernigerode til sin gode ven og fætter Christian 6., at man i det plastiske ler ved Røjle Klint havde fundet en sort jordart, der indeholdt guld og mineralet svovlkis, som man kunne udvinde sølv af. Han foreslog kongen at købe stedet og anlægge en fabrik. Det blev dog ikke til noget, for grevens videre undersøgelser viste at guld- og sølvmængderne var alt for ringe til at de kunne udnyttes.
Stollberg-Wernigerode kaldte leret Terra Sigillata, segljord, og foreslog at det også kunne bruges til statuer. I middelalderen bruget man leret som medicin. Leret blev formet til pastiller og stemplet med et segl, heraf navnet segljord. Under 2. verdenskrig blev det plastiske ler brugt som håndsæbe. Det guldskinnende svovlkis, som krystalliserer sig i flotte kuber, kaldes også ”narreguld”.
Området omkring den nærliggende Røjleskov Kirke indgår i fredningen, på grund af den landskabelige skønhed. Kirken er opført i 1914 i en nyromansk byggestil. Behovet for en sognekirke herude skyldes landboreformerne i slutningen af 1700-tallet og den efterfølgende udflytning af gårdene på halvøen i 1800-tallet. Især om vinteren blev der for langt til kirken i Vejlby, som området hidtil havde hørt til. I kirken er er en vældig god akustik, hvilket gør, at den er meget velegnet til kirkekoncerter. Altertavlen er en kopi af Carl Blochs opstandelsesmaleri.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Fra de stejle klinter har man nogle herlige udsigter. Området giver nogle gode naturoplevelser på alle årstider på grund af de flotte skred, de sjældne mineraler og fossilerne i klinten, men også på grund af de sjældne naturtyper og planter. Af sidstnævnte skal nævnes de fredede orkidéer, der vokser både på strandoverdrevet og i skoven. Synet af orkidéerne skal nydes i naturen; de må hverken plukkes eller graves op!
Mødet med det plastiske ler, der bliver blødt som smør, når det i regnfulde perioder har suget meget vand, er også en spændende oplevelse. Men pas på med at gå på det, da man let kan sidde fast! Sørg for at have godt fodtøj med skridsikre såler på.
Turforslag
Fra en P-plads ved gården Kristiansminde udgår to mindre stier ved Røjle Klint. Den ene er på 200 meter og går frem på klinten. Den anden er på omkring 2 km og går mod vest langs et hegn til en trappe, der fører ned på det afgræssede overdrev. Herfra fortsætter man ned på stranden, som man følger mod øst. Lidt længere fremme går stien op gennem en slugt og snart er man tilbage ved P-pladsen. Gangbesværede og folk med barnevogne og kørestole kan måske følge ruten frem til overdrevet, men resten af turen er ikke velegnet for dem. Fra en P-plads i Kasmose Skov udgår et par skovveje, blandt andet ud til kysten, men terrænet er kuperet.
En længere rundtur får man, hvis man går fra Røjle Klint langs kysten til Kasmose Skov og så følger vejene tilbage til Røjle Klint, blandt andet forbi Røjleskov Kirke. Vær dog opmærksom på, at der kan være udskridninger, der ikke kan passeres ved stranden. Denne tur er ikke velegnet for barnevogne. Den 7 km lange tur bør planlægges som en heldagstur og kan begyndes ved Kasmose Skov, med en velfortjent spisepause ved Røjle Klint, før turen går ad landevejene til skoven.
Seværdigheder
Numrene herunder henviser til markeringer på kortet, som du kan downloade ovenfor.
1. P-plads
2. Strandoverdrev. Flot udsigt, græssende dyr og overdrevsplanter og buske af tjørn, slåen og hyld.
3. Strandenge. På grund af det udsivende grundvand fra skrænten vokser her sjældne planter, som majgøgeurt, hulkravet kodriver og elfenbenspadderok.
4. Røjle Klint. I den 40 meter høj klint kan man se de foldede, geologiske lag af moræneler og smeltevandssand fra tre istider.
5. Sort ler. Det sorte ler her stammer fra aflejringer på bunden af et hav i urtiden.
6. Kyststrækningen her og hen forbi Kasmose Skov består af plastisk ler, hvilket betyder at undergrunden nu og da skrider ud.
7. Kasmose Skov. Siden begyndelsen af 1990’erne har skoven fået lov til at henligge urørt, idet der hverken plantes eller fældes træer. Der findes en primitiv teltplads i skoven.
Vejbeskrivelse
<p> Fra motorvejen (E20) drejer man mod nord til Røjle by, hvor man følger vejen nordpå, videre ad Tårupvej og Røjleskovvej til Røjleskov Kirke, der ligger cirka midtvejs mellem klinten og skoven. Til klinten: Fra Røjleskovvej drejes op ad Røjleklintvej og ved Kristiansmindevej kommer man frem til P-pladsen. Til skoven: Kør østpå fra Røjleskovvej og drej op ad Kasmosevej; fortsæt ind til P-pladsen i skoven.</p><p> <b> Offentlig transport <br/> </b> Fra Middelfart Busstation kører busrute 401 til Strib, hvor man skifter til busrute 402, der blandt andet kører forbi vejen til klinten og campingpladsen.</p><p> <b> GPS-koordinater <br/> </b> Nedenstående koordinater fører dig frem henholdsvis kirken, klinten og skoven.</p><p> Røjleskov Kirke: <br/> Lat: N 55º 32' 47.48" <br/> Long: E 9º 49' 15.16"</p><p> P-pladsen ved Røjle Klint: <br/> Lat: N 55º 32' 57.99" <br/> Long: E 9º 48' 23.54" <br/> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.000476452460f6a35fefb&ll=55.550243,9.80886&spn=0.008497,0.01502&z=15&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.000476452460f6a35fefb&ll=55.550243,9.80886&spn=0.008497,0.01502&z=15&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Røjle Klint </a> på et større kort </small> <p> P-pladsen ved Kasmose Skov: <br/> Lat: N 55º 33' 7.59" <br/> Long: E 9º 49' 55.92" </p></p>
Fredningen og dens pleje
For at beskytte de geologiske seværdigheder blev mindre dele af området ved Røjle Klint fredet i 1941. I 1952 blev offentlighedens adgang til klinten sikret, og området ved Røjleskov Kirke blev fredet året efter. På grund af begyndende sommerhusbyggeri ved klinten i 1960’erne blev der rejst indsigelse mod yderligere udstykning, hvilket resulterede i en større fredning af både kyst og bagland i 1974. Opførelsen af mere end et halv hundrede sommerhuse blev derved forhindret, og de eksisterende sommerhuse må kun om- og tilbygges efter visse regler. Til gengæld blev der givet tilladelse til at etablere en campingplads, som således ligger i et af landets smukkeste områder. Hele fredningen er i dag på 94 hektar.
For at klinten kan eroderes frit af havet, så de geologiske lag til stadighed er synlige, har fredningsmyndighederne besluttet, at der ikke må foretages kystsikring langs den fredede strækning. Klinten og det plastiske ler er særlig beskyttelsesområde for geologi i Statens landsplandirektiv og er foreslået som en Geosite, dvs. en international bevaringsværdig lokalitet.
Det åbne overdrev ved Røjle Klint plejes af får og kreaturer, der sørger for at det ikke gror til i krat, men fortsat er et levested for planter med tilknytning til strandoverdrev. Den statsejede Kasmose Skov er ikke fredet, men drives efter naturskovsstrategien. Det betyder i dette tilfælde, at den øverste halvdel af skoven (ud mod kysten) henligger som urørt skov, og at den nederste halvdel er udlagt som græsningsskov, hvor skovens åbne områder også findes. De statsejede områder ved Røjle Klint og Kasmose Skov administreres af Fyns Statsskovdistrikt.
Link til fredningskendelse
Røjle Klint , 1974
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser:
Middelfart Kommune
Østergade 9-11
5500 Middelfart
Tlf: 88885500
Læs også:
Folder om Røjle Klint
Miljøministeriet Natura2000-område: Røjle Klint og Kasmose Skov