
Regnemarks Mose

Introduktion
Regnemarks Mose er også kendt som ”Regnemarks Banke” og især ”Dyndet”. Det er et elsket udflugtssted, hvor især traktørstedet ”Malerklemmen” lidt nord for fredningen tiltrækker mange turister og selskaber, som også lige skal hen og besøge ”Den Gamle Thehandel” nær den udgravede grusgravssø ”Badesøen” ved Løgtebanke.
Fredningen er en stor mosaik af meget varieret våd og tør; høj og lav; lysåben og tæt bevokset natur, nær flotte skove og åbent land (og desværre nær motorvejen).
Der er meget at se og opleve; både vild (forvildet) natur og tydeligt menneskeskabte seværdigheder. Vil man rigtig i detaljer, er der til lang tids udforskning; men også på et kortere besøg kan man få rigtig flotte oplevelser.
Vandstanden i Regnemarks Mose kan svinge og nogle gange sopper træer i vand og andre steder kommer trærødderne frem, når mosen tørrer ud. Foto: Bjørn Petersen
Landskabet
Regnemark Mose er ikke én mose, men en større mosaik af tørvegrave, moser, enge, sumpskove, vandløb og løvskov, spredt langs en strækning af Køge Ås, som er fyldt med spændende gravsår: Søer, tørre, grusede overdrev og stejle skrænter. Danmarks Naturfredningsforening beskrev området i fredningsforslaget fra 1982 og opremsede over 75 mosehuller.
Alle moser er præget af tørvegravning især fra sidste verdenskrig. De fleste er såkaldte eutrofe moser, præget af stor næringstilførsel – dette ses blandt andet ved, at tagrørbevokninger og bevoksninger med høje stauder er dominerende. I tidligere tider var der enge, der benyttedes til græsning og høslæt, men de er nu kun fåtallige.
Udover moser er der ekstremrigkær, overdrev og fire små delvis regulerede vandløb, som tilsammen danner Køge Å. Der er også fine enge og dybe troldeagtige sumpskove.
Terræn, jordbund og naturindhold varierer over meget små afstande, og overalt er der mere eller mindre spor af menneskelig aktivitet. Langs sydsiden flyder Køge Å i sin fugtige dal, der delvis friholdes for tilgroning (især med tagrør), formentlig af hensyn til jagten. Både gæs og rådyr er meget talrige.
Mod nord går fredningen over i gammel fredskov og gammelt landbrug, på nær i vest, hvor et sommerhusområde har udviklet sig til et lille nybyggersamfund.
De nordlige skovenge på Store Dynd og i Kimmerslev Udlodder har fantastisk smukke gamle træer, og den hævdede stævningsskov vest for Kimmerslev-engen er dybt fascinerende (og vanskeligt tilgængelig).
Fra grusvejen på åsen er der vidunderlige udsigter. Både over de fåregræssede gåseenge i ”Store Dynd” og syd for vejen, og også i det gennemgravede, men smukt tilgroede grusgravslandskab med søer og græssende dyr længst østpå.
Man passerer også gennem granplantager, blandet spontan løvskov og små birkelunde. Hele tiden dukker vandflader op, både grusgravssøer og tørvegrave; mere eller mindre bevoksede. Helt ”naturlige” søer er der ikke, på nær om foråret og ved skybrud, når Køge Å og de andre vandløb går over deres bredder.
Længst mod vest ender fredningen på toppen af den brat gennemgravede ”Løgtebanke”, hvis trekantede profil spejler sig i Badesøen som et overdimensioneret stykke skovbevokset kransekage.
Plantelivet
Det varierede terræn og jordbund giver også varieret flora. Faktisk er en af kommunens bedste botaniske lokaliteter et området omkring badesøen ved Dyndet nær Borup. Her ses bl.a. stedvis stor knopurt , merian og mark-krageklo . Der vokser også en række ualmindelige overdrevsplanter, for eksempel soløje , bredbladet timian og eng-havre . Men ellers er her tørre sandede overdrev med masser af bakketidsel , tandfri vårsalat , engkarse og andre urter over kratskov, ekstremrigkær og fugtige enge til rørskov, ellesump, og deciderede søer. Hvortil kommer forskellige former for granplantage, bøgeskov, egeskov, elleskov og birkeskov.
Om foråret er her et smukt østdansk forårsflor med bl.a. anemone , kodrivere i enorme antal, bingelurt og vorterod . En række ualmindelige planter vokser eller har førhen vokset i mosen. De fleste er knyttet til vådområder med et højt indhold af kalk. Kalkindholdet stammer især fra kalkskaller, som er aflejret i mosens tørv. Tørvegravning, ophør af græsning og sænkning af vandstanden har betydet, at engene stort set er forsvundet. Kun på de hegnede og græssede partier i mosen findes i dag en artsrig vegetation.
Vandindvinding i området har en række konsekvenser for mosens vegetation. Arter, knyttet til vådområder, mister deres levesteder, tilgroning med buske og træer øges, og der sker en næringsfrigørelse fra tørven, som fremmer højtvoksende urter som bl.a. stor nælde , lådden dueurt og burre-snerre . Orkidéen plettet gøgeurt er forsvundet, og planter som pukkellæbe , leverurt , sump-hullæbe og tue-star er tæt på at forsvinde. Andre planter som stor skjaller, trenervet snerre , maj-gøgeurt og hjertegræs klarer sig endnu på de få områder med åben, lav vegetation.
En busk, der flere steder er meget af, er glansbladet hæg .
Af svampe er fundet Forårs-stilkporesvamp , kæmpestøvbold , og vårmusseron , men der er givetvis mange flere. Specielt er det sandsynligt at der på det steppeagtige grus kan findes sjældne støvbolde.
Bakketidsel ynder overdrev og høje enge.
Foto: Biopix /Nils Sloth
Dyrelivet
I 1982 skrev naturfredningsforeningen: ”ifølge Dansk Ornithologisk Forening (hører området) til blandt Sjællands 10 bedste lokaliteter for ynglende sangfugle. Man bemærker navnlig de store bestande af grågæs , ænder og lappedykkere . Desuden har området nogle af de tætteste bestande af nattergal og kærsanger på hele Sjælland, og der yngler af og til sjældne fugle som isfugl og sortterne, begge yderst fåtallige arter på Sjælland.
Sortternen observeres ikke længere, men ellers passer billedet stadig.
Umiddelbart bemærker man især meget store antal gæs, og en del rådyr . Harer er der også pænt med.
Nattergalene synger om kap, spætmejserne piler op ad træstammerne, græshoppesangeren filer i sit krat, og der kan sagtens komme en fiskeørn forbi.
Også sommerfugle og andre insekter har gode vilkår, selvom tilgroning truer flere solbelyste lokaliteter og foderplanter.
Nattergalen ser undseelig ud – men synge, det kan den! Foto: Klaus Malling Olsen
Kulturhistorie
Umiddelbart opleves fredningen måske især som et fritidslandskab med småhuse, te-handel, badesø, naturistcampingplads, hochsitze (skydetårne), naturplejende fåreflokke og fravær af marker og fabrikker.
Men de iøjnefaldende spor efter grusgravning vidner om en råstoføkonomisk historie. Og det gør de mange tørvegrave jo også; bare lidt ældre. Igennem 150 år er der blevet indvundet råstoffer i Regnemark Mose og Banke. Tørv og grus blev i begyndelsen kun indvundet til lokalt brug. Dette ændredes med anlæg af Roskilde-Korsørbanen i 1850’erne og senere, da tørven blev efterspurgt som brændsel. Under 1. og 2. verdenskrig skete en betydelig eksport af tørv med banen fra Borup. Der kunne produceres over 400.000 tørv på en sommer, og flere hundrede mennesker var beskæftiget. Tørvegravningen ophørte i 1950’erne.
Ligeledes det meget spændende parti med stævningsskov, som vistnok stadig hævdes i 5-års rotation. Stævning var en vældig effektiv måde at producere pinde, stager og småt tømmer på, dengang dét var i kurs.
Endelig er engene jo også et tidligere meget vigtigt, nu bare meget smukt kulturprodukt. Især de fine gamle ege (og vildæbler) nordligst på Store Dynd er en vidunderlig smuk oplevelse; specielt med de fine kranse af natursten, man har lagt rundt om dem – dels for at beskytte dem mod tramp og skrælning; dels for at få stenene væk fra det mere produktive græs. Også inde i den yderste del af skoven nord for hegnet, men indenfor det gamle stendige står nogle fine, ærværdige ege; nogle af dem med disse stenkranse, som viser at skovgrænsen tidligere har fulgt diget.
For den kulturhistoriske, såvel som den naturhistoriske nysgerrighed er der meget at opdage og udforske.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Der er mange muligheder, men en del områder er privat og indhegnet.
Her er to turforslag:
Alternativ A
Fra Vester Ringvej og P-plads gå ind langs Skov- og Naturstyrelsens tørre grusgravslandskab (1) (indenfor via stente). Lige efter S-svinget ned til åen (2) og snart tilbage til grusvejen. Nordpå over fåreeng (3) og gennem uvejsom stævningsskov (4). Retur gennem skov + Køge Å-sti.
Alternativ B
P ved tehus og gå evt. tilbage ad Dyndetvej til vidunderlig træbevokset overdrev (5). Ellers fortsæt forbi tehandel (P), soppesø (6) og Badesøen (7) til fin fold (8) og op på Løgtebanke (9). Retur syd om søerne tilbage til udgangspunkt.
De to alternativer kan godt kombineres til en god, lang tur.
Vejbeskrivelse
<p> Fra Køge ad motorvejen - Vestmotorvejen - til afkørsel 34 (Vestre Ringvej) til lille P-plads på venstre hånd, GPS: N 55° 27.855', E 11° 59.022', (herfra kan man gå ad Regnemarks Bakke til Mosehuset og badesø). Alternativt fortsættes længere nordpå ad Vestre Ringvej til rundkørsel, hvor der drejes ad Bækgårdsvej og videre ad Dyndetvej til f.eks. Mosehuset, hvor der handles bl.a. med te.</p><p> <i> Cykel <br/> </i> Der ca. 3,5 km ad Køge Å-sti fra Borup Station (og 15-20 km fra Køge) til Regnemarks Mose.</p><p> Man kan også cykle til badesøen, f.eks. ad grusvejen Regnemarks Bakke, der går øst-vest gennem fredningen.</p><p> <i> Offentlig transport <br/> </i> Bus 252 (Ringsted-Køge) stopper i Slimminge, ca. 2 km sydpå. Gå herefter mod nord ad Bøgdevej til mosen.</p><p> Bus 246 (Solrød-Borup) stopper i Regnemark by. Herfra kan man gå ad grusvejen Regnemark Bakke gennem fredningen.</p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=101717397280669084863.0004899ba9d661c1466d8&ll=55.465232,11.966858&spn=0.034061,0.060081&z=13&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=101717397280669084863.0004899ba9d661c1466d8&ll=55.465232,11.966858&spn=0.034061,0.060081&z=13&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Regnemarks Mose </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
De ca. 152 ha meget varieret landskab i selve Regnemarks Mose-fredningen er fredet 1986, med endelig afgørelse 1987. Inden da, havde man tidligere forsøgt en fredningssag, men kendelsen fra 1972 blev anket, og i 1977 opgav man på grund af for store erstatningskrav.
Grundlaget for den gennemførte fredning var Danmarks Naturfredningsforenings skrivelse fra 1982, som med visse mindre ændringer blev fulgt. Allerede i 1983 købte staten ved en ”delkendelse” de delvist udgravede grusgrave længst mod øst.
Den interessante ås risikerede at blive gravet helt væk, og samtidig var der store rekreative og naturhistoriske muligheder i grusgravene, og store botaniske og ornitologiske naturværdier i mosepartierne med gamle tørvegrave, enge, moser, sumpskove og vandløb. Der var (og er) også et rekreativt pres, da området er ret tæt bebygget, både med helårshuse og med fritidshuse, der gradvist er vokset ind i mere eller mindre legal helårsstatus, ligesom her både er traktørsted, tehandel, campingplads og badesø mm.
Naturpleje er udtrykkelig nævnt i kendelsen, men for eksempel har den dejlige eng i Kimmerslev Udlodder behov for græsning (eller høslæt) og målrettet kæmpebjørneklo-bekæmpelse. Men hegnspælene står tilbage uden hegn, og hvordan sikres det at den rette pleje fortsætter?
DN Køge har i et hæfte ”Fremtidens natur i Køge Kommune” skrevet: ”Helt konkret ønsker DN at
der oprettes et fælles græsserlaug for hele Regnemarks Banke. Hele området mangler stort set pleje, og flere af lodsejere har ytret behov for hjælp til afgræsning/pleje af deres områder. Fredningen skriger nærmest efter pleje”.
Link til fredningskendelse
Regnemarks Mose , 1987
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Køge Kommune
Torvet 1
4600 Køge
Tlf: 56676767
Læs også
Fremtidens natur i Køge Kommune , skrevet af DN Køge
Foldere om Køge Å-stien: folder 1 , folder 2 , folder 3 (folder 2 viser lidt af Regnemarks Mose)
Miljøministeriet Natura2000-område: Køge Å