
Rævemosen og Borremosefæstningen

Introduktion
På det spændende Museumscenter Aars kan man se en smuk kopi af det berømte Gundestrupkar. Det blev fundet i 1891 i Rævemosen, lidt øst for Aars. En mindesten markerer findestedet, og i stenen er udhugget motivet fra en af karrets firkantede plader. Knap 3 km syd for Rævemosen ligger den såkaldte Borremosefæstning, en jernalderlandsby med volde og grave. Nogle mener, at denne himmerlandske sumpbefæstning var kimbrernes hovedby, og at Gundestrupkarret har stået her før det blev ofret i mosen lidt derfra. Under alle omstændigheder er de tre steder, museet i Aars, findestedet i Rævemosen og den rekonstruerede jernalderlandsby, et besøg værd.
Mindesmærket for Gunderstrupkarret. Foto: Søren Olsen
Landskabet
Rævemosen ligger i nordenden af et større mosedrag, Borremose, hvor jernalderlandsbyen ligger i den sydlige ende. Den tidligere tørvemose består i dag af vandfyldte tørvegrave af forskellig størrelse, hvor der foregår en del lystfiskeri. Dele af mosen ligner efterhånden mere en plantage. Mosen og de fredede arealer ligger mellem de to ådale med Halkær Å og Sønderup Å.
Plantelivet
I Rævemosen er der partier med hedelyng , vekslende med en del selvsåede løvtræer som birk og bævreasp . Desuden vokser her knop-siv , høj sødgræs , kær-tidsel , eng-nellikerod , gederams , rød hestehov , alm. mjødurt og sump-fladstjerne . Hvis man er heldig, kan man også finde almindelig ulvefod , en forholdsvis sjælden, meterlang krybende og stedsegrøn plante med nåleagtige blade. Den er registreret fra Borremose. I de gamle voldgrave ved jernalderlandsbyen vokser den insektædende plante liden blærerod .
Dyrelivet
Toppet lappedykker , knopsvane , gravand og grønbenet rørhøne er blandt ynglefuglene. Det samme gælder agerhøne og fasan . Her er også mulighed for at se eller høre bynkefugl , rødrygget tornskade og nattergal .
Entomologen Søren Tolsgaard har registreret en del insekter i Rævemosen, blandt andet hvepsetæge, rød kanttæge , skræppetæge , mørk tornben og spættet tornben .
Kulturhistorie
Mindestenen for fundet af Gundestrupkarret blev sat i 1935 ved en stemningsfuld højtidelighed, som mere end 500 fra nær og fjern deltog i. Indskriften på stenen lyder: ”Her udgravedes Gundestrupkedlen” og ”Jens Sørensen fandt Kedlen 1891”. Karret er 2100 år gammelt og blev fundet i adskilt tilstand i form af bund, sideplader og rand. Det er mere end 2 meter i omkreds og vejer næsten 9 kg. Det originale kar står på Nationalmuseet, men Museumscenter Aars og Moesgård Museum har gode kopier i deres udstillinger.
De fleste forskere mener, at karret er fremstillet i Sydøsteuropa, i et område, som dengang kaldtes Thrakien, ved Sortehavet. Andre mener, at det er lavet i Gallien, som dengang var befolket af keltere. Der er træk ved karret, som peger i begge retninger. Og netop fordi karret har både thrakiske og keltiske stiltræk, mener et mindretal at det er fremstillet i Himmerland, af håndværkere, der har lånt lidt fra begge steder.
Boremosefæstningen blev opdaget i 1929, da en landmand under gravning i mosen afdækkede et tykt stenlag. Det viste sig, at det var en stenlagt vej, der havde ført gennem mosen ud til den forhøjning, hvor selve fæstningsværket lå. Ved udgravningen i 1930’erne og 40’erne fremkom 32 huse, der var 10-15 meter lange og 5 meter brede. Landsbyens usædvanlige placering, på en holm ude midt i et moseområde, mere end antyder, at der lå strategiske, forsvarsmæssige overvejelser bag anlæggelsen. Dette indtryk forstærkes af den vold og voldgrav, der omgiver bebyggelsen.
De arkæologiske undersøgelser viser, at Borremosefæstningen først har fungeret som tilflugtsborg fra cirka 300 til 150 f.v.t. Herefter har området stået øde hen i omkring 50 år, i samme periode som kimbrerne, et germansk folkeslag, menes at være udvandret fra Himmerland for at skabe krig og uro i Europa. Omkring år 100 f.v.t. begyndte nogle andre (de nuværende himmerlændere?) at anlægge en landsby, befæstet med tilspidsede egestammer.
Ture og seværdigheder
Download kort (PDF-fil)
Der er fri adgang til både Rævemosen og Borremosefæstningen. Man kommer frem til Rævemosen fra en P-plads på rute 535 (øst for Aars), og jernalderlandsbyen nås fra en P-plads på rute 29 (sydøst for Aars). Det kan anbefales, at man ved samme lejlighed besøger Museumscenter Aars, som har en kopi af Gundestrupkarret.
Seværdigheder
Numrene herunder henviser til markeringer på kortet, som du kan downloade foroven.
1. Rævemosen. En natursti fører ned til det sted, hvor Gunderupkarret blev fundet. Ved siden af mosen er der en friluftsscene, hvor Gundestrupspillet opføres hvert andet år i juli.
2. Jernalderlandsbyen. Fæstningen er i dag rekonstrueret, så man kan få et indtryk af landsbyens udseende. Kun den indre af de oprindeligt to volde er bevaret.
3. Museumscenter Aars. Består af to museer, et kulturhistorisk og et kunstmuseum. En af bygningerne har form som en Torshammer og er tegnet af Per Kirkeby.
Vejbeskrivelse
<p> De fredede arealer ligger øst og sydøst for Aars. Fra afkørsel 33 på motorvej E 45 kører man mod vest ad rute 535 til Rævemosen lidt før Aars. Herefter kan man køre ind til Aars og videre sydpå ad rute 29 til Borremosefæstningen.</p><p> <i> GPS-koordinater <br/> </i> Nedenstående koordinater viser P-pladserne ved Rævemosen og Borremosefæstningen:</p><p> Rævemose: N 56° 48.395', E 9° 34.865'</p><p> Borremosefæstningen:N 56° 46.715', E 9° 33.866'</p><iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?hl=da&ie=UTF8&msa=0&msid=213685801281432675902.00049bc96fff33ea8d2a8&t=h&ll=56.797118,9.571667&spn=0.032619,0.060081&z=13&output=embed" width="350"></iframe><br/><small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?hl=da&ie=UTF8&msa=0&msid=213685801281432675902.00049bc96fff33ea8d2a8&t=h&ll=56.797118,9.571667&spn=0.032619,0.060081&z=13&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Rævemosen </a> på et større kort</small>
Fredningen og dens pleje
I 1937 blev 4 hektar af Rævemosen fredet. Som begrundelse siges der i fredningskendelsen ”at Rævemosen var det Sted, hvor det store Sølvkar fra Gundestrup fandtes i 1891, og at det, fordi dette Fund indtager saa fremskudt en Plads blandt vore Oldtidsminder, maa ansees for i høj Grad ønskeligt, at selve den Plet, Oldtidsfolket har valgt til Henlæggelse af den kostbare Offergave, bevares for Efterslægten saa urørt som muligt, saa meget desto mere som Mosen og dens nærmeste Omgivelser mere end saa mange andre Lokaliteter har bevaret sit Oldtidspræg.” Ligeledes i 1937 blev 7 hektar omkring Borremosefæstningen fredet med det formål at beskytte området mod afvanding og tørvegravning.
Link til fredningskendelse
Rævemosen , 19
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Vesthimmerlands Kommune
Himmerlandsgade 27
9600 Aars
Tlf. 99 66 70 00
Læs også
Folder: Naturkanon – Vesthimmerland