Porsemosen og Høholmmosen
Introduktion
Vest for Vestskoven breder det åbne landskab sig med marker, enge og moser. En række moser i området danner et af Nordsjællands vigtige yngleområder for fugle og er et spændende levested for en række andre dyr og planter. Via moserne spreder dyr og planter sig til de omkringliggende områder. Den første mose fra øst man møder, er Porsemosen.
Mosen er temmelig utilgængelig og der er ikke etableret et stisystem i mosen. Endvidere er store dele af mosen i privateje. Dog kan man gå næsten tørskoet langs sydsiden af Nybølle Å gennem mosen fra Vestskoven. Dette er en meget benyttet rute for naturinteresserede. Vestskoven – det vil sige staten, ejer de sydøstlige ca. 10 pct. af mosen, hvortil der er offentlig adgang. Der findes ligeledes en naturmæssigt værdifuld parcel mod sydvest, som ejes af tidl. Landbohøjskolen, nu Københavns Universitet. På sydsiden Nybølle Å er parcellerne store og ret uforstyrrede. Nord for åen er mange af parcellerne ganske smalle og går typisk fra mosens nordkant til åen. En lodsejer har etableret fåregræsning på nogle ret tørre arealer centralt i den sydlige del af mosen.
Landskabet
Moserne har ved istidens afslutning været søer, der over tusinder af år langsomt er groet til og siden har udviklet sig til de nuværende lavmoser. Hele området er stærkt præget af tidligere tørvegravning. Næsten alle tørvegrave med åbent vand er fra 2. Verdenskrig. En meget stor del af moserne består af ældre tørvegrave, der nu er næsten tilgroede og ofte dækket af såkaldt limnisk rørsump (det vil sige rørskoven har vand i bunden).
Porsemosen gennemskæres af Nybølle Å, der udspringer ved Råmose i Ballerup og løber mod Roskilde Fjord gennem Gundsømagle Sø. Den løber sammen med Hove Å NV for Vasby, og kaldes herefter Hove Å. Opstrøms Porsemosen kaldes åen Risbyåen. Der også lille tilløb fra syd, der kaldes Store Vejleå, men er forskelligt fra den Store Vejleå, der løber mod Køge Bugt Strandpark.
Mosen er beliggende i det grønne område, der kaldes ”Sengeløse-ringen” som igen er en del af Vestskovskilen. Den støder op til Vestskoven, og mange af Vestskovens dyr og planter er indvandret fra Porsemosen, således skovens store rådyrbestand.
Plantelivet
Porsemosen har en righoldig og spændende flora. Der har været registreret op imod 300 forskellige plantearter. Blandt andet findes hvas avneknippe , almindelig blærerod, rank frøstjerne (måske forsvundet), tråd-star, liden klokke og eng-kabbeleje . Enkelte steder er der atter kommet små partier med tørvemos. Endvidere pilekrat, birke- og elleskov. På grund af den store tilgroning, den sænkede vandstand og mindsket græsning ændrer mosen karakter, hvis der ikke sættes ind med pleje. Kæmpe-bjørneklo forekommer. I Høholmmosen er bl.a. fundet butbladet vandaks.
Stivtoppet rørhvene , som i den nye rødliste er angivet som “næsten truet”, NT, har flere livskraftige bestande i den sydlige del af mosen.
Dyrelivet
Mosen er en vigtig fuglelokalitet for Vestegnen. I mosen yngler grågås , vandrikse , bynkefugl , pungmejse, sivsanger, græshoppesanger og rødrygget tornskade . Det fleste år yngler 1 par rørhøg, visse år 2. Porsemosen og Harrestrup Mose anses som én af de vigtigste lokaliteter for pungmejsen i Danmark. Pungmejsen yngler i tætte pile- eller birkekrat og bygger en meget flot og speciel pungformet rede.
Endvidere kan fiskeørn ses fouragere over mosen.
Mosen rummer også en stor bestand af spidssnudet frø samt stor vandsalamander . Vandspidsmus er flere gange set ved Nybølle Å og også i den sydlige del af Porsemosen. I mosen trives guldsmede og sommerfugle. Rådyr findes der mange af, hvilket også betyder, at der drives jagt i mosen fra de private lodsejeres side.
Kulturhistorie
Porsemosen og Høholmmosen er to af moserne i en række af moser, der ligger som perler på en snor vest for Vestskoven. Her findes Vasby Mose, Sengeløse Mose og Porsemosen. Store Vejle Å, Hove Å og Nybølle Å løber gennem områderne. Moserne ligger i forlængelse af Vestskoven.
Der har været gravet tørv i moserne langt tilbage i tiden. Tørvegravningen klingede af omkring 1. Verdenskrig, men blev genoptaget med mere effektivt udstyr under 2. Verdenskrig. Alle de store, vandfyldte tørvegrave stammer fra 2. Verdenskrig. Høholmsøen er dog udvidet og oprenset senere (i 1980’erne). Vandstanden har tidligere været højere; for nogle hundrede år siden skulle man faktisk sejle til Øbakkegård lige nord for den nuværende Porsemose, når vandstanden var høj.
Porsemosen har tidligere været en næringsfattig mose, et såkaldt fattigkær, og har faktisk navn efter planten porse, der gror sådanne steder, og nu er sjælden på Øerne. Der er ikke mange mindelser om det tidligere fattigkær. Det nærmeste man kommer er nogle ret store bestande af tråd-star centralt i mosen. Dog er der de seneste år iagttaget genindvandring af tørvemos visse steder. Porsemosen har muligvis tidligere været afvandet af Store Vejleå til Køge Bugt.
Ture og seværdigheder
Download kort (PDF-fil)
Mosen er temmelig utilgængelig. Adgang til at kigge ind i mosen kan ske fra den sydvestlige ende ved nyttehaverne Solager. Endvidere er der adgang til mosen fra den sydøstlige ende mod Vestskoven. Store dele af mosen er i privateje, så man skal rette sig efter lodsejers anvisninger.
Vejbeskrivelse
<p> Kør f.eks. fra Ring 4 mod Vridsløsemagle og ad Kroppedals Alle til Ole Rømer Museet og Vestskovsudstillingen, hvor bil evt. kan stilles. Følg skovvejen mod nord for at komme ned i ådalen. Herfra går en trampesti mod vest langs med Nybølle Å. Den fører ind i Porsemosen. Alternativt kan man fra Vridsløsemagle køre ad Skovkildevej og dreje af mod nyttehaverne Solager. Det er muligt at parkere ved Kroppedal og ved Solager, men ikke, hvor Vestskoven støder op til mosen og på nordsiden.</p><p> Der er planer om at etablere et stisystem ved mosen, der forbinder mosen og Vestskoven.</p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.00047680944dc68d1bbd8&ll=55.692778,12.298937&spn=0.016932,0.030041&z=14&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.00047680944dc68d1bbd8&ll=55.692778,12.298937&spn=0.016932,0.030041&z=14&source=embed" style="text-align: left; color: #0000ff"> Porsemose og Høholm </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
I 1968 blev 142 ha af mosen fredet, men fredningen indeholdt desværre ikke plejeplaner. Derfor er mosen blevet fredet igen i 2006, hvor arealet er udvidet til 230 ha, og der skal udarbejdes plejeplaner.
Fredningen skal beskytte og forbedre de landskabelige værdier med lysåbne, afgræssede arealer, naturskov og vådområder med rørsump og pilekrat. Uønsket krat ryddes og der er mulighed for afgræsning.
Plejeplanen skal indeholde bestemmelser om bl.a. vandstandshævning og erstatning af nåletræsbeplantning med løvfældende arter. Græsningsområde udvides for at genskabe et eng- og overdrevslandskab.
Link til fredningskendelse
Porsemosen og Høholm , 2006
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser:
Høje-Taastrup Kommune
Bygaden 2
2630 Taastrup
Tlf: 43591000
Egedal Kommune
Rådhustorvet 2
3660 Stenløse
Tlf: 72596000
Se også:
Høje-Taastrup Kommunes grønne atlas, hvor du blandt andet kan læse mere om Sengeløse-ringen og Porsemosen .
Folder om Vestegnens tørvemoser
Folder: På vandretur Risby – Porsemosen – Vestskoven