
Næsby Dale

Introduktion
Denne op til 35 meter høje kystskrænt, med en dyb slugt, er lidt af en oplevelse. Efter at man har zig-zagget ad nogle kedelige markveje fra landevejen mellem Løgstør og Ranum, forventer man ikke at komme ned i et grønt paradis. Der er lidt bornholmsk sprækkedal over det. Den dybe, øst-vestgående erosionsdal er opstået ved, at det rindende vand gennem flere tusind år har skåret sig ned i det højtliggende morænelandskab på sin vej mod havet. Dalen har gennem århundreder været fælles græsningsområde, altså overdrev, for landsbyen Næsby. Denne naturperle er i dag privatejet, men en offentlig sti på den ene dalside går ud til stranden. Her kan man i øvrigt fange mange fisk året rundt, blandt andet havørreder.
Næsby Dale ligger som en slugt ned mod vandet.
Foto: Søren Olsen
Landskabet
Næsby Dale er en af flere markante erosionsdale på Himmerlands vestkyst mellem Lendrup og Rønbjerg. Dalen er V-formet i tværsnit, og den lerede moræneundergrund har været årsag til, at det rindende vand fra jordoverfladen har kunne erodere ned i kysten. Dalen er i dag så dybt nedskåret, at den når grundvandet, som også giver vand til bækken, der løber i dalbunden. Lignende dale er Kragdal og Skovsørens Dal henholdsvis nord og syd for Næsby Dale, som kan nås til fods langs stranden.
Kysten ud for Næsby Dale er en af Nordjyllands få klintekyster, hvor havets bølger til stadighed gnaver sig ind i landskabet. Den op til 35 meter høje klint er opbygget af tre forskellige lag moræneler med sten, og mellem lagene findes tynde sandlag. Da disse sandlag er vandførende, og da moræneleret stopper vand, opstår der kilder på klinten, og desuden sker der store udskridninger i kystklinten.
Plantelivet
Da dalen er øst-vestgående, og samtidig smal og dyb, er dens nordside udsat for megen sol og derfor ret tør, mens dalens sydside er mere skyggefuld og fugtig. Det resulterer i en markant forskel i vegetationen, med en kratbevokset sydside og en lysåben, græsklædt nordside. På den skyggefulde sydside vokser alm. hyld , havtorn og almindelig bjørneklo , mens der på den solbeskinnede nordside findes spredte havtornskrat samt urter som kornet stenbræk , blodrød storkenæb , knoldet mjødurt , alm. agermåne , stor knopurt , mark-krageklo , dunet vejbred , hulkravet kodriver og de sjældne purpur-gøgeurt , plettet kongepen og vår-potentil . Desuden kan man finde flere arter af vokshatte, en svampegruppe, der netop vokser i græs på overdrev.
Dyrelivet
I krattene findes en del småfugle, og i kystklinten er der en mindre koloni af digesvaler . Ud for kysten er der gode muligheder for at fange havørreder , især fra september og frem til maj.
Kulturhistorie
Gennem århundreder har Næsby Dale været fælles græsningsområde for den nærliggende landsby Næsby. Ved udstykningen omkring år 1800 blev dalen delt op i 8 matrikler, tilhørende hver sin gård i landsbyen. Men da det var svært at få dyrene til kun at græsse på den rigtige parcel, fortsatte man med fællesgræsning. Men den oprindelige matrikulære opdeling eksisterer den dag i dag.
I begyndelsen af 1900-tallet købte lensbaron Otto Reedtz-Thott til Gavnø ved Næstved dalen og opførte en sommervilla i dalens øvre del. Det kom sig af, at lensbaronens hustru under en sejltur på Limfjorden blev så betaget af dalens storslåede skønhed, at de købte området. Baronens Hus, som villaen kom til at hedde, har siden 1930 haft en lidt blandet tilværelse. Blandt andet som sommerrestaurant, badehotel, flygtningecenter, ferielejligheder og behandlingshjem.
Ture og seværdigheder
Download kort (PDF-fil)
Der er fri adgang til det fredede område via en offentlig sti på nordsiden af dalen. Desuden må man færdes på stranden neden for klinten. Ved nedgangen til dalen er der en større P-plads med informationstavle.
Seværdigheder
Numrene herunder henviser til markeringer på kortet, som du kan finde foroven.
1. Dalen. Her vokser forskellige planter, som er tilpasset de vekslende lys- og fugtighedsforhold.
2. Stranden. Her kan man opleve, hvordan klinten undertiden skrider ud i havet, som i øvrigt er godt fiskevand.
Vejbeskrivelse
<p> Næsby Dale ligger 6 km sydvest for Løgstør, vest for landsbyen Næsby. Fra rute 533 (landevejen mellem Løgstør og Skals) kører man ved Malle vestpå ad Rønbjergvej til Næsby, hvor man drejer ud ad Næsbydalevej og fortsætter til den slutter.</p><p> <i> GPS-koordinater <br/> </i> Ovenstående koordinater viser P-pladsen ved Næsby Dale.</p><iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?hl=da&ie=UTF8&msa=0&msid=213685801281432675902.00049bc98126867571665&t=h&ll=56.911966,9.178476&spn=0.004065,0.00751&z=16&output=embed" width="350"></iframe><br/><small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?hl=da&ie=UTF8&msa=0&msid=213685801281432675902.00049bc98126867571665&t=h&ll=56.911966,9.178476&spn=0.004065,0.00751&z=16&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Næsby Dale </a> på et større kort</small>
Fredningen og dens pleje
I 1977 blev 6 hektar fredet for at beskytte de særlige vegetationsforhold i dalen. I fredningskendelsen nævnes, at dalen er ”et smukt eksempel på botanisk økologi, som det er sjældent at finde inden for så snævert et område.” Fredningen skete på initiativ af Danmarks Naturfredningsforening, som også ønskede naturpleje i dalen. Siden har Nordjyllands Amt iværksat naturpleje med rydning og fåregræsning, da den værdifulde overdrevsflora ellers vil være truet af tilgroning.
Link til fredningskendelse
Næsby Dale , 1977
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Vesthimmerlands Kommune
Himmerlandsgade 27
9600 Aars
Tlf. 99 66 70 00
Læs også
Folder: Naturkanon – Vesthimmerland