
Johannes V. Jensens Minde

Introduktion
Den tidligere stationsby Farsø i Vesthimmerland er kendt som fødeby for de to berømte forfattere, søskendeparret Johannes V. Jensen (1873-1950) og Thit Jensen (1876-1957). Især Johannes V. Jensens forfatterskab er stærkt inspireret af hans hjemegn, som han forlod som stor dreng. Han vendte kun tilbage til hjemmet som gæst, og kunne konstatere at barndomslandet var forandret: ”Barndommens land var forsvundet,” skrev han engang. Et andet sted siger han: ”Hele mit liv er en Himmerlandsbeskrivelse.”
Men når han var på besøg, gik han tit ud og sad på en gravhøj lidt syd for byen. Her kunne han kigge ud over de dengang vidtstrakte heder, og ved mindst én lejlighed påstod han at kunne høre Vesterhavets voldsomme bølger. Dette for forfatteren så vigtige sted blev fredet i 1959, og året efter blev en stor mindesten opsat. På en 11 tons tung granitsten har billedhuggeren Mogens Bøggild indhugget et motiv fra Johannes V. Jensens bog ”Bræen”. Det forestiller dyreflokke på vandring. Desuden er femte vers af Danmarkssangen fra 1925, “Alvorligt taler…”, gengivet på stenen.
Johannes V. Jensen kom til verden i Søndergade 48, som siden 1991 har været museum med en mindre udstilling. Senere flyttede familien ind i et større hus lige over for, hvor Johannes voksede op med sin søster Thit og 10 andre søskende. Dette hus er i dag nedrevet, men en mindeplade er opsat på et senere opført hus. Bag huset i Søndergade 48 blev der i 2008 opført en egentlig museumsbygning, tegnet af arkitekt Palle Breinholm. I et centralt rum står Johannes V. Jensens arbejdsværelse, og i andre lokaler fortælles der om forfatterens liv og virke.
På byen tidligere rådhus, ved turistkontor (Torvet 1), findes Thit Jensens Mindestue, som består af forfatterindens arbejdsværelse fra København. Her findes en række sjove effekter, blandt andet nogle fantastiske kjoler og hendes røde laktaske. Ud over at være forfatter var Thit Jensen også en slagfærdig samfundskritiker. Hun ligger begravet på familiens gravsted ved Farsø Kirke, mens Johannes ligger på Bispebjerg Kirkegård i København.
Området ved selve mindestenen. Foto: Søren Olsen
Johs. V Jensens Museum. Foto: Søren Olsen
Ture og seværdigheder
Download kort (PDF-fil)
Det kan anbefales at kombinere en visit ved mindestedet med besøg ved de andre steder i Farsø, der har forbindelse med familien Jensen.
Seværdigheder
Numrene herunder henviser til markeringer på kortet, som du kan downloade foroven.
1. Mindestedet. Mindestenen for Johannes V. Jensen er udført af billedhugger professor Mogens Bøggild i årene 1956-60, og blev afsløret den 24. oktober i 1960. Bag stenen fører en lille sti frem til gravhøjen, hvor forfatteren ofte sad.
2. Johannes V. Jensen Museet. Den ældre del af museet er forfatterens fødehjem. En spændende tilbygning stod færdig i 2008, og åbner i 2011 med originale møbler og genstande. Desuden findes her udstillingslokaler og en større bogsamling.
3. Thit Jensens Mindestue. Søskendeparret Thit og Johannes blev forfærdelige uvenner og kunne ikke være i stue sammen. Deres livssyn var også diametrale modsætninger. Johannes var en hårdkogt darwinist, mens Thit havde en livslang interesse for spiritismen.
4. Farsø Kirke. Består af et romansk skib og kor samt et sengotisk tårn og våbenhus. Den er rig på kalkmalerier fra 1550, og i den romanske granitdøbefont er der udhugget mandshoveder og dobbeltløver. I våbenhuset er der opstillet en runesten. Thit Jensen ligger begravet i familiens gravsted.
Vejbeskrivelse
<p> Farsø ligger vest for Aars og nord for Viborg. Fra motorvej E 45 tager man afkørsel 34 (nord for Hobro) og kører mod nordvest ad rute 29. Efter Nørager (ved Gammel Nørager) kører man vestpå ad en mindre landevej til Farsø.</p><p> <i> Offentlig transport <br/> </i> Flere busruter kører over Farsø, for eksempel rute 57 mellem Hobro og Løgstør, og rute 951X mellem Aalborg og Holstebro.</p><p> <i> GPS-koordinater <br/> </i> Ovenstående koordinater viser P-pladsen ved mindestedet.</p>
Fredningen og dens pleje
I 1959 blev to jordstykker på i alt 3,2 hektar fredet. Det var vognmand Alfred Sørensen, Farsø og gårdejer Martin Nielsen, ”Korgaard”, Farsø, der som ejere af arealet fik det fredet. Det skete ”af hensyn til bevarelsen af de landskabelige værdier”, omkring ”monumentet for digteren Johs. V. Jensen”, som der står i fredningskendelsen. Men siden er det oprindelige overdrev og heden sprunget i skov og ligner en ældre have, hvor naturen har taget magten. Vesthimmerlands Kommune har dog planer om at få frigjort gravhøjen for opvækst.
Link til fredningskendelse
Johs. V. Jensens Minde , 1959
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Vesthimmerlands Kommune
Himmerlandsgade 27
9600 Aars
Tlf. 99 66 70 00