Introduktion
De danske kirker ligger ofte placeret meget markant i landskabet eller som samlingspunkt i en landsby. For at sikre et flot ind- og udsyn til kirken, er kirkernes omgivelser fredet.
Kirkerne er beskyttet gennem de såkaldte provst Exner fredninger og naturbeskyttelseslovens kirkebyggelinje (lovens § 19).
Provst Exner rejste i 1950’erne land og rige rundt for at sikre frivillige fredninger hos lodsejere, der boede tæt op til kirken. Det lykkedes i overvældende grad at indgå frivillige aftaler, så nu findes der ca. 1.100 af disse provst Exner-fredninger.
Senere kom Naturbeskyttelsesloven, hvor der er en række beskyttelseslinjer af søer, åer, skove, fortidsminder og altså kirker. Kirkebyggelinjen betyder, at der inden for en afstand af 300 m fra kirken ikke må bygges højere end 8,5 m, medmindre kirken er omgivet af bymæssig bebyggelse i hele beskyttelseszonen.
Kirkernes omgivelser trues af byggeri som siloer, lader, vindmøller, el-master og sendemaster i det åbne land. Også uhensigtsmæssig beplantning – både skovrejsning og læhegn – kan sløre kirkerne.
Danmarks Naturfredningsforening arbejder for at kirkeomgivelser friholdes for skæmmende byggeri og at myndighederne er restriktive overfor dispensationer indenfor byggelinjen.
Link til fredningskendelse
Husby Kirkes omgivelser
Husby Kirke. Foto: Thomas Eriksen
Vejbeskrivelse
GPS X:55° 22.238', Y: 9° 51.955'
<p> Fra Middelfart ad Gl. Assensvej forbi Rolund. Drej til højre på Assensvej, rute 313, og kør et lille stykke. Drej til højre ad Sandmarksvej, til venstre ad Tybrinsvej og igen til højre ad Fuglemosegyden til Hygind og videre ad Skræppedalsvej til Husby, hvor kirken ligger markant i landskabet.</p>
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser:
Middelfart Kommune
Østergade 9-11
5500 Middelfart
Tlf: 88885500