Hjørring Bjerge
Introduktion
Hjørring Bjerge er et for en købstad højst usædvanligt område. Ikke mindre end 90 ha græsmarker, eng, skov og hedebakker ligger i Hjørrings nordlige bydel helt omsluttet af parcelhuskvarterer. Bjergene er den østlige del af dette område, og her er fredet 24 ha med både attraktiv natur og mange kulturspor.
Hele det varierede område værdsættes og bruges flittigt af lokale naturelskere, motionsløbere, cyklister, skiløbere og mange andre.
Hjørring Bjerge ligger i et villakvarter.
Foto: Eigil Torp Olesen
Landskabet
Hjørring ligger på en morænebakkeknude, dannet af gletsjere under sidste istid. Rundt om denne bakkeformation er landskabet meget fladere. Ved istidens slutning for ca. 14.000 år siden lå Hjørringbakken sammen med andre morænebakker i Vendsyssel som øer i et hav, der var skabt af smeltevand fra de uhyre mængder af is fra gletsjerne. Havet kaldes Ishavet eller Yoldiahavet, opkaldt efter en lille musling, som findes i ler- og sandaflejringer fra dette hav. I løbet af de følgende årtusinder hævede havbunden sig adskillige meter. De laveste havområder kom herved over havniveau og blev til de yoldiaflader, som ligger rundt om Hjørring og mange andre steder i Vendsyssel. De kan overskues fra det højeste punkt, Bellevue. Her er der et udsigtstårn, hvis top er 84 meter over havoverfladen.
Hjørring Bjerge-området er den nordligste del af morænebakkeknuden. Det består af en langstrakt og til dels lyngklædt bakkekam, som mod vest falder ned mod et engparti med et lille vandløb, Brydal Bæk, i bunden. På den anden side af bækken ligger Christiansmindes marker, som anvendes til græsning. Skråningerne til begge sider har et tydeligt mønster af fårestier. Det er et fænomen, der som regel stammer fra udskridning af græstørvene, og som kan være forstærket ved husdyrenes brug af de små terrasser, der dannes.
Enkelte steder er der små stumper skov. Smidths Plantage bestående af løvtræer er en af dem. Den indgår i fredningen og er udlagt som urørt skov, dvs. der foregår ingen fældning, plantning eller pleje.
Plantelivet
På bakkerne er der en fin hede- og overdrevsvegetation. Her finder man foruden hedelyng og blåbær blomsterplanter som gul snerre (Jomfru Marias sengehalm), alm. røllike , alm. pimpinelle , blåklokke , alm. gyldenris og smalbladet høgeurt . Det fine rødlige græs, bølget bunke , dominerer på store strækninger, men der findes også en del bjerg-rørhvene ; det er en art, der med sin store vegetative formeringsevne kan fortrænge mange andre, mindre robuste planter, f.eks. de ovennævnte.
Dyrelivet
De fredede arealer indeholder mange naturtyper, fra lynghede og granskov til løvskov og bæk. Derfor finder man et bredt udvalg af almindelige danske dyr. Rådyr , ræv og hare færdes i området. Sangfugle som gransanger, tornsanger , gulspurv og sanglærke kan høres, og af større fugle ses bl.a. musvåge , tårnfalk , ringdue og stor flagspætte .
Kulturhistorie
Det fredede areal ejes af Hjørring Kommune, som købte lyngbakkerne i 1918 og den lille løvskov ”Smiths Plantage” året efter. Markerne mod vest tilhører gården ”Christiansminde”. Der er nu bestræbelser i gang for at frede hele området.
På en tur rundt i Bjergene støder man på mange kulturspor fra forskellige tider. På den østlige side af bakkedraget følger stien en gammel hulvej, som for et par hundrede år siden var den officielle og eneste vej nordpå mod Skagen.
På en af bakketoppene er markeret, at her var der galgebakke, som sidst var i brug i 1822. Det var bonden Thomas Thomasen Bisp, som her blev halshugget og lagt på stejle. Han var blevet forelsket i tjenestepigen og havde på hendes opfordring forgivet sin kone med rottekrudt. Det afhuggede hoved blev sat på stage, og enden på den makabre historie er, at kraniet med et stort spiger igennem blev fundet i 1900 under et vejarbejde. Kraniet kan i dag beses på Vendsyssel Historiske Museum.
Fra besættelsestiden er der 3 bunkeranlæg med spor af de gamle løbegrave imellem dem.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Der er et større antal vandrestier i området. Det er en god ide at starte ved Klonhøjvej og følge den gamle hulvej nordpå i den østligste udkant af området. Returen kan så gå på vestsiden af hedebakkerne. Der er ikke nogen markeret rute, og man kan binde mange forskellige sløjfer på turen. Hjørring Kommunes folder om Hjørring Bjerge indeholder et kort over stinettet.
Der findes en indhegnet hundemark, hvor hunden kan slippes løs.
Cykelrute nr. 60, Bollerruten, går gennem markarealerne.
Vejbeskrivelse
<p> Der er flere indgange til området Hjørring Bjerge, som ligger i den nordlige del af Hjørring. Bedst er det at køre ind ad Klonhøjvej, som er en sidegade til Skagensvej. Udsigtstårnet er for enden af Toelhøjvej.</p><p> <i> GPS-koordinater: <br/> </i> Indgangen ved Klonhøjvej til området: <br/> N 57° 28.214', E 9° 59.136' <br/> <br/> P-plads ved udsigtstårnet: <br/> N 57° 28.164', E 9° 58.842'</p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.00049410ce8d7bbf5f890&ll=57.474266,9.981079&spn=0.016152,0.030041&z=14&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.00049410ce8d7bbf5f890&ll=57.474266,9.981079&spn=0.016152,0.030041&z=14&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Hjørring Bjerge </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
Hjørring Bjerge, et lyngklædt bakkedrag i den nordlige del af Hjørring by, er fredet i 1962. I alt ca. 24 ha.
Der er dels tale om en landskabelig fredning, som skal sikre det ejendommelige område for offentligheden; dels er det en geologisk fredning, idet man ønskede at bevare den øverste top af den bakkeknude, som Hjørring ligger på.
Offentligheden har adgang til fods.
Link til fredningskendelse
Hjørring Bjerge , 1962
Yderligere information
Hjørring Kommune
Nørregade 2
9800 Hjørring
Tlf.: 72333333
Læs også
Hjørring Kommune har udgivet folderen ”På tur i Hjørring Bjerge”