Hirtshals Kystskrænt
Introduktion
Stranden sydvest for Hirtshals er atypisk for den vendsysselske vestkyst. I stedet for den sædvanlige brede sandstrand finder man her en strand overstrøet med stenblokke og en op til 10 m høj kystskrænt, som stenene vaskes ud fra. Klinten, der har stor geologisk interesse, strækker sig fra neden for Hotel Fyrklit til havnen.
Kysten ved Hirtshals og de bagvedliggende skrænter.
Foto: Eigil Torp Olesen
Landskabet
Hirtshals ligger, hvor Vendsyssel sætter skulderen imod Nordsøen. Grunden til, at dette skarpe hjørne på landkortet ikke i højere grad er blevet afrundet af vind og vand, skal søges i den markante kystskrænt af stenblandet ler, som strækker sig over 1-1½ km. Fra klinten vaskes de store stenblokke ud af leret og sandet og falder ned på forstranden, hvor de virker som naturens egen kystsikring.
Når man går på stranden langs klinten, ser man, at store dele af den er opbygget af gråt eller blåt ler. Oven over leret ligger vandrette lag af sand og mindre sten. Imellem de to afsnit ses større stenblokke stikke frem fra klinten. Allerøverst oppe er der et lag af flyvesand.
Denne usædvanlige klintprofil forklarer geologerne således: De tykke lerlag er aflejret i havet under en periode i sidste istid, hvor Vendsyssel ikke var dækket af is, men derimod af et ishav, som var dannet af smeltevandet fra tidligere perioders gletsjere. Ved kulstof-14 datering af organiske rester i leret har man fundet ud af, at leret blev aflejret for 35.000-47.000 år siden. Lerlagene kaldes ældre yoldialer for at markere forskellen til det yngre yoldialer, som aflejredes i det ishav, der opstod ved istidens afslutning for 14-18.000 år siden. Betegnelsen yoldia stammer fra muslingen Yoldia arctica, som optræder i begge aflejringer. Hirtshals Klint er det eneste sted i Danmark, hvor lag af ældre yoldialer er blottet i større stil.
De spredte blokke af større sten, der ses umiddelbart over leret, er vandreblokke, som er kommet med gletsjerne fra Norge i den sidste del af istiden. Gletsjerne har også medbragt og afsat andet morænemateriale i form af sand, grus og mindre sten; men det blev vasket eller skyllet væk, da Stenalderhavet senere dækkede området. Kun de store blokke blev tilbage, og de vaskes efterhånden ud af klinten af det udsivende grundvand. På forstranden ligger en mangfoldighed af ledeblokke: granitter af mange slags, gnejstyper, bl.a. øjegnejs fra Hardangerområdet, forskellige porfyrer, som alle er vulkanske bjergarter, bl.a. den karakteristiske rhombeporfyr fra Osloegnen, og mange, mange flere.
De vandrette lag af sand og småsten oven over moræneblokkene er aflejringer fra Stenalderhavet for 6-8.000 år siden. Pga. landhævningen siden istiden ligger disse strandlinjer nu op til 10 meter over havets overflade.
Når man går fra fyret mod havnen, skifter stranden karakter undervejs. Klinten bliver lavere og stenstrøningen aftager. På det sidste stykke er der en udmærket sand- og badestrand.
Plantelivet
Stranden foran klinten er stort set vegetationsløs. På selve skrænten når følfod mange steder at få fat, men ellers er der ikke noget videre plantevækst her. Det skyldes, at leret til stadighed skrider ud af klinten.
Dyrelivet
Ud for kysten er der ofte mulighed for at se havfugle. Havfugletrækket forår og efterår er betydeligt og tåler sammenligning med Skagen. Skarv , ederfugl og forskellige terner er almindelige, og et stort antal mågearter observeres i Hirtshals. Ligesom i Skagen Havn kan man være heldig at se gråmåge , hvidvinget måge og andre af de nordatlantiske arter, som kommer på strejftræk til Nordjylland. På Hirtshals Havn yngler fuglefjeldsfuglen ride flere steder. På havnen har toplærken haft sin sidste danske bastion; nu er der højst et enkelt par tilbage. Til gengæld findes her en bestand af husrødstjert.
Kulturhistorie
De største af stenblokkene har fra gammel tid haft plads i den lokale befolknings bevidsthed. Der var knyttet mange sagn til dem; f.eks. skulle en af dem være kastet herover fra Norge af en jomfru ved hjælp af et silkebånd! En del af dem havde også navne som ”Hesten”, ”Kællingen”, ”Den røde Ko”, ”Den grå Ko” og ”Emmerstenen”. De fleste af disse er forsvundet i dag, men Emmerstenen kan stadig ses ud for Øststranden.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Den fredede skrænt vest for havnen er ca. 1½ km lang. Start gåturen ved havnen og bemærk, hvordan stranden og skrænten skifter karakter undervejs.
Vejbeskrivelse
<p> Man kan gå ned på stranden umiddelbart vest for havnen og flere andre steder længere hen mod campingpladsen. Ved vesthavnen på hjørnet af Kystvejen og Vestmolevej er der en lille P-plads med GPS-koordinaterne: N 57° 35.419', E 9° 57.138'.</p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.00049410a53493ef13c93&ll=57.589825,9.949408&spn=0.008051,0.01502&z=15&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.00049410a53493ef13c93&ll=57.589825,9.949408&spn=0.008051,0.01502&z=15&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Hirtshals Kystskrænt </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
Kystskrænten og forstranden vest og øst for Hirtshals er fredet i 1947. Afgrænsningen mod sydvest og øst er fastlagt efter de gamle sognegrænser.
Fredningen indeholder forbud mod fjernelse eller ødelæggelse af sten fra stranden, som skal bevares i naturtilstand.
Link til fredningskendelse
Hirtshals Kystskrænt , 1947
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Hjørring Kommune
Nørregade 2
9800 Hjørring
Tlf.: 72333333
Læs også
Stier ved Hirtshals
Ud for Hirtshals ligger Natura2000-området: Knudegrund, der er et beskyttet stenrev