En dejlig bypark med en gruopvækkende historie.
Introduktion
Sorø havde i ‘gamle dage’, som alle andre købstæder, en galgebakke til offentlig afstraffelse. Den sidste henrettelse skete heldigvis for over 150 år siden og er nu et overstået kapitel. I tidens løb er Sorø vokset ud forbi bymurene og omkranser nu Galgebakken. Galgebakken er i dag blevet et grønt frirum for borgerne i Sorø.
Fredningen af Galgebakken blev gennemført for at bevare den sparsomme træbevoksning, der var på bakken i 1924 og udgør sammen med fredningen af Fægangen og Reitzensteins Allé vigtige byfredninger i Sorø.
Udsigten fra Galgebakken
Landskabet
Galgebakken blev skabt under sidste istid for over 10.000 år siden og er en såkaldt bakkeknold på 53 m o.h
Galgebakken er omkranset af byen og ligger som et stort frirum med villaer og rækkehuse hele vejen rundt. Op ad galgebakken findes en stor legeplads, og selve bakken er et stort legeområde for områdets mange børn og barnlige sjæle. Når der er sne, udgør bakken en yndet kælkebakke for hele byen og om sommeren er der huler overalt i det omfattende krat.

Masten på toppen af Galgebakken
De blå pigespejdere byggede en stor hytte på Galgebakken i 1971 og bakken er også hjemsted for byens fællesantenne.
Området har i mange år været en smule forsømt, men får i 2021 et løft, med f.eks. en helt ny naturlegeplads.
Plantelivet
Galgebakken er registreret som naturbeskyttet overdrev. Denne naturtype er typisk for bakker og skråninger på magre jord, som traditionelt været svære eller umulige at opdyrke. I stedet udnyttede man dem til husdyrgræsning gennem mange årtier eller århundrede. Den vedvarende græsning og eventuelle høslæt, bevirkede den udpining af jordbunden, som er en forudsætning for overdrevets særlige vegetation og dyreliv.
Dengang Galgebakken blev fredet var den overvejende et bart overdrev med få markante træer på sydsiden, som nogle fremsynede byrødder ønskede at bevare i det åbne landskab, hvor Sorø by bredte sig ud fra hovedvejen over Sjælland.
Galgebakken er vokset meget til de seneste årtier. De mange buske og træer giver dog en hyggelig atmosfære og er godt for både insekter og fugle. På sydsiden af bakken findes en række høje østrigske fyrretræer, som måske udgør reminiscenserne af de bevaringsværdige træer, som i sin tid blev fredet.
Det kunne måske være interessant at genskabe og naturpleje noget af det gamle overdrev og på den måde gøre noget godt for naturen på Galgebakken.
Dyrelivet
Galgebakken ligger som en skovomkranset ø midt i byen, og der er gennemført omfattede fugleobservationer i området, herunder næsten 30.000 observationer af i alt 94 forskellige fuglearter, som er indlagt i Dansk Ornitologisk Forenings database (DOFbasen) i løbet af de sidste 10 år.
Kulturhistorie

Historisk kort fra 1883
Når man går rundt på Galgebakken i dag når fuglene synger og børnene leger, kan det være svært at forestille sig, at bakken en gang var Sorøs officielle sted til henrettelse.
Galgebakken lå i 1800-tallet et godt stykke uden for byen, ca.1 km nord for byporten, så tilrejsende til byen blev klar over at her herskede lov og orden.
Den sidste henrettelse skete den 29. oktober 1861 kl. 7 morgen, idet Lars Gabrielsen blev henrettet for mord. Hovedet blev sat på en stage og kroppen blev begravet ved Vester Broby kirkegård uden for kirkegårdsmuren, men da kirkegården blev udvidet, kom han indenfor.
Henrettelsen samlede mange mennesker. Nogle for at se ”retfærdigheden ske fyldest”, nogle for ”underholdningen” og nogle for at få lidt af blodet fra en dødsdømt, som brugtes mod mange sygdomme, navnlig mod slagtilfælde.
Ture og seværdigheder
Adgang til området nås bedst fra Bakkevænget, 4180 Sorø
Fredningen og dens pleje
Fredningen blev gennemført i 1924 og har det landskabelige formål, at sikre bakkens træer mod fældning, beskæring og beskadigelse.
Fredningen blev initieret af at Vognmand Fr. Knudsen var i salgsforhandlinger om Galgebakken med Pølsemester Alfred Pedersen. Fr. Knudsen var i den forbindelse påbegyndt fældning af flere af bakkens træer.
Se fredningskendelsen her: Galgebakke træer (1924)