Introduktion
Skoven omkring Dragsholm Slot kan føres tilbage til 1600-tallet. Skovbunden er dækket med ramsløg som er en vigtig plante i det nordiske køkken, som har gjort Dragsholm Slot berømt for sin gode mad. Blandt skovens unge træer står endnu et par gamle oldinge og fortæller skovens historie.

Fredet 3-400 gammel eg. Foto: Jørgen Stoltz
Landskabet
Fruerskoven som omkranser Dragsholm Slot ligger på en lille halvø i det gamle stenalderhav. Landet har her hævet sig 4,5 meter siden stenalderen og skoven og slottet ligger nu på en forhøjning omgivet af dyrket jord. Mod nord strækker den frodige morænejord sig op mod Vejrhøj og på de øvrige sider ligger den hævede havbund med varierende frodighed opdyrket hen. Mod kysten er den hævede havbund overføjet med flyvesand, hvis klitdannelser udgør et smukt landskab begroet med lyng og enebær.
Plantelivet
Fruerskovens plantevækst er med til at dokumentere at skoven er væsentlig ældre end mange af de andre skove i Odsherred, som er plantet i perioden mellem 1780 og 1870. I de ”nye” skove har findes der ikke så rig en plantevækst som i skove der har udviklet sig over endnu længere tid idet skovplanterne spreder sig meget langsomt. Fruerskoven rummer således en del af de skovplanter, der henregnes til naturskovens flora. Mest iøjnefaldende er ramsløgene når de i foråret dækker store områder af skoven. Også planter som bingelurt, lungeurt, dunet steffensurt, skovmærke og hulrodet lærkespore vidne om et skovdække der rækker langt tilbage i tiden. Selvom skovbunden fortæller om kontinuerligt skovdække så har skoven i dag dog mere præg af kulturskovens plantede træer som ær og rødgran og i mindre grad af selvsåede bøg og ask fra den oprindelige skov. Underskoven er præget af hæg, hvidtjørn og hassel.
Dyrelivet
Råvildt, ræv og hare er almindelige dyr i skoven. Egern findes kun i fåtal. De få gamle frede træer rummer vilde bier, skovgedhamse og flagermus.
Kulturhistorie
Fruerlunden er en ca. 25 hektar stor skov tilhørende Dragsholm Slot og beliggende i forlængelse af slotsparken mod øst. I forbindelse med slottes salg i 1937, blev der efterfølgende fredet 7 træer af særlig æstetisk værdi. Enkelte af disse træer er stadig at finde i skoven, hvor de med deres ælde er med til at sætte skovens og slottets historie i perspektiv.
Dragsholm Slot er fra 1200-tallet og er formentlig opført af Roskildebispen. Ved reformationen i 1536 overtager Kronen Dragsholm Gods, der anvendes som statsfængsel. Her sidder Jarlen af Bothwell fængslet indtil sin død i 1578, hvor han begraves i Fårevejle Kirke. I 1664 gives slottet i pant for de lån kongen måtte tage under svenskerkrigene. Senere overgår godset til familien Zypthen Adler, der er initiativtagerne til tørlægningen af Lammefjorden. Ved det sidste familiemedlems død i 1932 overtager staten igen godset og frastykker en del jord, hvorefter det sælges til den nuværende familie Bøttger.
I forbindelse med denne overdragelse ønsker den nye ejer at realisere nogle værdier i skoven for at kunne plante en mere produktiv skov. På det tidspunkt er 15 hektar af skoven bevokset med bøgeskov, der er over trehundrede år gammel, iblandet jævnaldrende ege og andre løvtræer samt enkelte nåletræer. Noget tyder på at denne skov var en foryngelse efter skovrydning under svenskerkrigene, hvor svenskerne i 1559 afbrændte møbler og indvendig træværk på slottet for at holde varmen. Man må forestille sig at Heinrich Müller, der fik det meste af Odsherred i pant og opførte Anneberg Gods, har ønsket at bringe skovene på fode igen, ligesom han påbegyndte restaureringen af Dragsholm Slot.
Dragsholm Slot bruger i dag stranden og skoven til at hente vilde urter, svampe m.m. til slottets køkken, der er berømt for sin brug af grøntsager fra den Lammefjord, som den tidligere ejer tog initiativ til at tørlægge. Netop de gamle fredede træer og andre gamle udgående træer er leverandør til gode oplevelser for gæster i både slottets skov og restaurant.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Fra Dragsholm Slots gæsteparkering kan man gå en tur igennem Fruerskoven og igennem slotsparken med det store smukke rhododendronkrat og videre forbi urtehaven. En tur på 2,5 km. Skulle du have lyst til en længere tur, kan du fra samme udgangspunkt følge rute nr. 137 til Vejrhøj. Turen er beskrevet i ”vandringer i Odsherred” samt på www.friluftsguiden.dk .
Vejbeskrivelse
GPS X:55° 46.473', Y: 11° 23.858'
Fredningen og dens pleje
Der er ikke foreskrevet nogen pleje af de i sin tid fredede træer, heller intet om, hvorvidt de ved forfald og død ikke måtte fjernes. De få tilbageblevne træer vil formentlig få lov at forfalde uden efterfølgende ”oprydning” idet det er i ejerens interesse at skoven i dag fremstår med en høj biologisk mangfoldighed.
Link til fredningskendelse
Fruerlunden træer , 1941
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser:
Odsherred Kommune
Nyvej 22
4573 Højby
Tlf. 59666666
Læs også
Se endvidere Dragsholm Slots hjemmeside.