Introduktion
Frendrup Hede i Rebild er egentlig en skov. Eller mere præcist en tilgroet hede, som gennem 75 år har ligget uforstyrret hen. Det har resulteret i en unik naturskov med en sjælden svampeflora. Nu freder Danmarks Naturfredningsforening og Rebild Kommune de 22 hektar naturskov i Frendrup Hede og åbner dermed området for offentligheden.
Frendrup Hede, nordvest for Øster Hormun i Rebild kommune mellem Nihøjvej og Nibevej, har som noget helt særligt fået lov til at udvikle sig frit og rummer derfor selvgroede løvtræer i alle stadier. Der findes også mængder af væltede, udgåede og rådnende træer, der er grundlaget for en usædvanlig rig svampeflora.
Plantelivet
Da en af de private lodsejere i 2006 besluttede at fælde sin del af skoven, ca. halvdelen af fredningsområdet, besluttede det daværende Nordjyllands Amt at nedlægget et midlertidigt forbud imod ændringer af tilstanden. Amtet var klar over, at skoven foruden et almindeligt plante- og dyreliv rummer en ualmindelig rig svampeflora knyttet til dødt ved.
Der er registreret flere meget sjældne, rødlistede og naturtypekarakteristiske svampearter, som stor skønpig, tragt-østershat, ræve-spejlsporesvamp og Conferticum karstenii. Området er også et værdifuldt kulturmiljø med gravhøje, jernalderboplads, agersystemer og vejspor, som er næsten intakte, fordi området aldrig har været intensivt dyrke.
Vejbeskrivelse
GPS X:, Y:
Hvis du kører nord på ad Nibevej ligger fredningen inde til venstre. Den bedste måde at nå fredningen på, er at dreje til venstre ad Nihøjevej og efterfølgende køre mod Hødalen Bed & Breakfast.
Fredningen og dens pleje
I forbindelse med amternes nedlæggelse i forbindelse med kommunalreformen i 2007 besluttede Danmarks Naturfredningsforening sammen med Rebild Kommune at rejse en fredningssag for området. I modsat fald havde områdets natur og kulturværdier ligget uden reel beskyttelse. Det er den fredningssag, som først Fredningsnævnet og nu Natur- og Miljøklagenævnet er enige i skal gennemføres, så de store værdier bliver bevaret for eftertiden.
Fredningssagen sætter fokus på, at vores små private skove ofte ikke er beskyttet imod fældning, uanset at mange af dem indeholder overordentlig store naturværdier. Grunden er, at der ikke er fredskovspligt på dem. Desuden er der kun offentlig adgang til småskove over 5 hektar, og alene ad eksisterende stier. For Frendrup Hede betød det, før denne fredning blev gennemført, at skoven kunne fældes, og at offentligheden formeldt ingen adgang havde.
Fredningen sikrer områdets værdier gennem en fortsat uforstyrret udvikling af plante- og dyrelivet i skoven, og lader fremover offentligheden komme ind i området ad en ny trampesti.
Læs fredningen her