Dronningmølle Skanse, fredet 1919
Naturfredningsnævnet for Frederiksborg Amt holdt i 1919 besigtigelsesture til skanserne ved Dronningmølle.
Det var ”Foreningen for naturfredning” (Danmarks Naturfredningsforenings forløber), der ønskede at få fastslået, at der skal være fri passage langs stranden nedenfor Dronningmølle. Ejendommen, nævnet besigtigede, tilhørte grosserer Ferdinand Andersen fra København. Nævnet gik langs stranden og over de gamle skanser på ejendommen.
Grosserer Ferdinand Andersen erklærede, at han ikke ville modsætte sig, at den ubevoksede del af strandbredden gøres åben for almenhedens færden, og han agtede at bevare de gamle skanser i den nuværende skikkelse, men han modsatte sig bestemt, at der skal gives almenheden adgang til ophold eller badningsret på strandbredden, ligesom han ikke uden kendelse ville gå ind på, at almenheden fik adgang til skansen.
Man blev enige om, at der skulle være uhindret adgang til passage på den blottede strandbred. Hvad angår den gamle skanse indgik Ferdinand Andersen på, at det ved tinglyst deklaration sikres, at denne for bestandig bevares i sin nuværende skikkelse, og navnlig at der ikke må foretages yderligere beplantning.
Skansen ved Dronningmølle består af et trefløjet jordværk, der er ca. 35 m langt, og som hæver sig ca. 2,5-3 m over det omliggende terræn. Fløjene er ca. 10 m lange. Skansen måler ved foden fra 6-18 m. Skansen er stærkt tilgroet. Ovennævnte mindesmærke må ikke fjernes, udjævnes, ændres eller beskadiges på nogen måde ved gravning, pløjning, beplantning, bebyggelse, henlæggelse af jord, sten og affald eller på nogen anden måde forstyrres. Det er tilladt at fjerne eksisterende bevoksning, såfremt stød og rødder ikke tages op.
Link til fredningskendelse
Dronningmølle Skanse , 1919