Åsted Ådal
Introduktion
Åsted Å skærer sig ned i det kuperede morænelandskab vest for Frederikshavn. Ådalens skrænter er løvskovsklædte med pletter af hede og overdrevsarealer ind imellem. Faurholt Hede i fredningens sydøstlige hjørne er det største og flotteste hedeområde. Her, hvor trævæksten endnu ikke helt har fået herredømmet, findes en righoldig flora. En vandretur gennem den fredede ådal ad en af de tre markerede ruter fører vandreren gennem en bred vifte af naturtyper, fra overdrev og lynghede til kær, sumpskov og højstammet bøgeskov.
Åsted Å med skovklædte brinker.
Foto: Eigil Torp Olesen
Landskabet
I et kuperet morænelandskab løber Åsted Å dybt nedskåret i terrænet. På hele den fredede strækning fra Ravnsholt i syd til vej 35 mod nord er åen ureguleret og snor sig dekorativt gennem dalen. Herfra fortsætter den nogle kilometer nordpå, inden den forener sig med Skærum Å og bliver til Elling Å.
Ådalens sider er skovklædte og stejle og gennemskæres mange steder af erosionskløfter. Her træder grundvandet frem og danner små sumpede kildetilløb til åen. Sammenholdt med den frodige løvskovsvækst giver det hele lokaliteten et både vildt og idyllisk præg. Selve åen er klarvandet og ren, og der er næsten ingen grøde i vandet, fordi elletræerne giver skygge.
Nærmest åen består jordbunden af ler. Længere oppe består skrænterne af morænesand og -grus. Her findes større og mindre overdrev og pletter med hedevegetation. De er dog i kraftigt aftagende på grund af den voldsomme tilgroning overalt i ådalen. Det største hedeområde er Faurholt Hede med stejle bakker længst mod sydøst.
Plantelivet
Størstedelen af ådalen er i dag skovdækket. El , birk , eg , bøg og ask ses over det meste; i det hele taget er det løvskoven, der dominerer. Mange af træerne er stævnede. Ind imellem er der indslag af lærk og gran . Under den tætte skovvækst er bundvegetationen ret artsfattig, men man finder dog bl.a. skovsyre , hvid anemone , liljekonval , majblomst og alm. kohvede . På den fugtige lerbund ned mod åen vokser alm. milturt , alm. mjødurt , kær-tidsel , angelik og alm. brunelle . Enkelte steder ses spring-balsamin og ørnebregne .
Overdrevene langs Åsted Å er kendt for at huse en varieret svampeflora, med bl.a. adskillige arter af vokshatte.
Faurholt Hede er det største og mest interessante af hedearealerne. Store enebærbuske præger området. Og mange steder danner de sammen med eg og røn tætte og maleriske krat. Hvor den lysåbne hede stadig er intakt, finder man en fin og varieret flora. I august bugner bakkerne af sorte revlingbær , blåsorte blåbær , køligt blå mose-bøllebær og knaldrøde tyttebær . Alt sammen indrammet af lyngens violette pragt, tilsat liljekonval , majblomst , engelsød , smalbladet høgeurt , alm. gyldenris , tormentil , blåklokke og guldblomme . Sådan kunne man forestille sig, at Edens Have har set ud; og hvis det virkelig var tilfældet, må man blot konstatere, at Adam og Eva har været godt dumme!
Dyrelivet
I Åsted Ådal er der fundet et halvt hundrede fuglearter. Det er bl.a. muligt at se eller høre stor flagspætte , grønspætte , træløber og duehøg . Rødrygget tornskade , ravn og rød glente observeres jævnligt i ådalen, og om vinteren møder man ofte omstrejfende flokke af den lille halemejse . Den elegante og langhalede bjergvipstjert ses ved åen, hvor den sandsynligvis også yngler.
De mange blomsterplanter på overdrevene og hedearealerne tiltrækker et bredt udvalg af dagsommerfugle og andre insekter.
Kulturhistorie
De stejle skrænter og de sandede og grusede hedebakker har aldrig været attraktive til egentlig dyrkning for egnens bønder. Disse arealer har haft status af overdrev. Her har fundet en ekstensiv udnyttelse sted i form af græsning og høslæt. Desuden har man hentet brænde, lyngtørv og lyng på arealerne, og helt op til fredningstidspunktet har lodsejerne udnyttet de rige forekomster af sten i morænelagene.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Der er tre P-pladser, hvorfra stier fører ind i området. De ligger 1) ved Faurholtvej lidt syd for Ravnshøj, 2) en kilometer længere mod syd, efter den lille landsby Faurholt, 3) for enden af vejen der går fra Åsted mod øst. Ved alle tre P-pladser er der opsat tavler med kort, der viser tre forskellige vandreruter: en gul, en rød og en blå.
Gul rute: ca. 4 km, omkring 1½ tm gang.
Rød rute: ca. 5 km, omkring 1½ tm.
Blå rute: ca. 6,5 km, omkring 2 tm.
Alle tre ruter er velholdte og godt markerede.
Vejbeskrivelse
<p> Fra Frederikshavn kører man ud ad Hjørringvej (vej 35). I udkanten af Ravnshøj går Faurholtvej til venstre; på højre side af denne ligger med en kilometers mellemrum to P-pladser, hvorfra stier går ind i fredningen. ½ km længere ude ad vej 35 kan Lendumvej følges til venstre. I udkanten af Åsted går en grusvej ind til en tredje P-plads.</p><p> <b> GPS-koordinater: </b> <br/> P-pladsen syd for Ravnshøj: Lat: N 57º 26' 35.96" Long: E 10º 25' 51.15" <br/> P-pladsen ved Faurholt: Lat: N 57º 25' 54.92" Long: E 10º 26' 16.39" <br/> P-pladsen øst for Åsted: Lat: N 57º 26' 13.43" Long: E 10º 25' 5.54"</p><iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?source=s_q&hl=da&geocode=&ie=UTF8&t=h&msa=0&msid=109072133245204789761.0004741644be402c1cc6e&ll=57.444187,10.425725&spn=0.008083,0.01502&z=15&output=embed" width="350"></iframe><br/><small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?source=embed&hl=da&geocode=&ie=UTF8&t=h&msa=0&msid=109072133245204789761.0004741644be402c1cc6e&ll=57.444187,10.425725&spn=0.008083,0.01502&z=15" style="color:#0000FF;text-align:left"> Åsted Ådal </a> på et større kort</small>
Fredningen og dens pleje
Åsted Ådal med tilgrænsende hedeområder, et karakteristisk nordjysk å- og bakkelandskab, i alt 135 ha. Fredet 1967.
I fredningen indgår to mindre, tidligere fredninger. Den ene er 15 ha af ”Guldbækskær” skov, fredet i 1935. Området er beliggende i den centrale del af den nuværende fredning. Det andet område er 9 ha kløfter og hede længst mod syd, fredet i 1959. I fredningskendelsen for sidstnævnte findes en overordentlig detaljeret naturvidenskabelig beskrivelse af lokaliteten.
Som begrundelse for fredningen fremhæves områdets store landskabelige, æstetiske, rekreative og naturhistoriske værdier.
Hele området skal bevares i naturtilstand, men der er mulighed for at rydde selvsået opvækst. Der er offentlig adgang til fods, undtagen i et lille område, syd for blå rutes sydlige del samt et overdrevsareal umiddelbart syd for Hjørringvej.
Link til fredningskendelse
Åsted Ådal , 1967
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Frederikshavn Kommune
Rådhus Alle 100
9900 Frederikshavn
Tlf. 98455000
Læs også
Nordjyllands Amt har udgivet folderen: Åsted Ådal .
Miljøministeriet Natura2000-område: Åsted Ådal, Bangsbo Ådal og overdrev